Potrawy świąteczne, które przygotowujesz w nieprawidłowy sposób

Różne ryby, wędliny, sałatki, warzywa, owoce i ciasta. Święta Bożego Narodzenia to gama różnych smaków, zapachów i potraw. By nie odczuć świątecznego przejedzenia warto zwrócić uwagę na to, co i jak jemy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123rf
Ewa Rycerz

/ 3Śledzie

Jako ryba morska śledź zawiera dużo jodu i innych składników mineralnych. Jego mięso jest tłuste, dlatego stanowi dobre źródło kwasów z grupy omega-3, które pomagają w funkcjonowaniu mózgu. Większość z nas je śledzie w śmietanie lub oleju, czasem po kaszubsku.

Niestety, spora część również kupuje śledzie gotowe lub nieprawidłowo tę rybę przygotowuje: zalewamy olejem, posypujemy cebulą, zielem angielskim, zamykamy w słoju i gotowe. Tymczasem okazuje się, że śledź przed przygotowaniem powinien przez kilka godzin poleżeć w mleku. To sprawi, że jego smak będzie delikatniejszy. A jeśli na dodatkowe kilka godzin włożymy go do roztworu octu i wody – ości zmiękną.

/ 3Karp smażony

Obraz
© Źródło: 123rf

Gwóźdź polskiej kolacji wigilijnej: karp królewski. Najczęściej przygotowywany na patelni, smażony w panierce. Co robimy źle? Otóż smażony karp staje się ciężkostrawny. Jedząc taką tłustą potrawę, narażamy się na niepotrzebny dyskomfort trawienny. Alternatywą może być karp w galarecie, gotowany na parze lub pieczony w piekarniku.

/ 3Sałatka jarzynowa

Obraz
© Źródło: 123rf

Królowa świątecznych sałatek. Miks ziemniaków, marchwi, jabłek, cebuli, ogórków kiszonych, pietruszki, selera i majonezu. Bomba witaminowa. A jednak nie do końca wykorzystujemy potencjał warzyw i owoców. Dlaczego? Ponieważ przed gotowaniem obieramy je ze skórki, a to w tym miejscu warzywa gromadzą najwięcej witamin. Jest tak w przypadku ziemniaków, pietruszki i marchwi.

Również jabłka najwięcej cennej witaminy C gromadzą tuż pod skórką. Choć początkowo może się to wydawać dziwnym pomysłem, zostaw skórkę przynajmniej na marchewce i jabłkach. Przekonasz się, że będą równie delikatne, za to o wiele smaczniejsze i zdrowsze.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka