Powodują choroby układu krążenia, sprzyjają zawałowi. Sprawdź, czego unikać

Choroby serca i układu krążenia to, obok nowotworów, główne przyczyny śmierci wśród Polaków.

Zauważono, że spożywanie niektórych produktów żywnościowych może powodować zwiększone ryzyko zawału i innych schorzeń sercowo-naczyniowych.

Często nieświadomie sami pogarszamy swój stan zdrowia poprzez złą dietę.

W trosce o zdrowe serce zobacz naszą galerię i sprawdź, jakiej żywności lepiej unikać.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Czy dieta wegetariańska jest zdrowsza dla serca?

Blisko połowa Polaków umiera z powodu chorób serca i układu krążeniaBlisko połowa Polaków umiera z powodu chorób serca i układu krążenia
Źródło zdjęć: © 123rf.com Choroby serca to jedna z najczęstszych przyczyn zgonów wśród Polaków

/ 5Wędliny

Większość wędlin, które są dostępne w sprzedaży, to efekty produkcji na masową skalę. Ich smak poprawiany jest sztucznymi dodatkami, a także ogromnymi ilościami soli, które również mogą przedłużać trwałość tych produktów. Sól nie bez powodu nazywana jest "białą śmiercią", gdyż jej nadmierne spożycie leży u podstaw problemów z nadciśnieniem i chorobami serca.

Bekon i kiełbasa, uwielbiane przez Polaków zwłaszcza w sezonie grillowym, a także parówki i inne przetworzone wędliny, to źródło tłuszczu, a także sodu, który negatywnie wpływa na poziom ciśnienia krwi oraz azotanów, które mogą być toksyczne, szkodliwie oddziałują też na poziom cukru we krwi.

Jeśli w pośpiechu jemy dostępne w sprzedaży gotowe kanapki, do których obok wędlin są dodawane sosy i przyprawy, fundujemy sobie naprawdę niezdrową przekąskę, która szkodliwie działa na układ krwionośny.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Słodkie przekąski

Masz ochotę na coś słodkiego? Spróbuj samodzielnie upiec ciasto z dobrej jakości składników. Gotowe ciasta i słodkie przekąski zawierają dużo niezdrowych substancji. Dotyczy to także mrożonego ciasta przeznaczonego do samodzielnego wypieku w piekarniku.

Może być naszpikowane tłuszczami trans, które są tak bardzo niezdrowe, że w niektórych krajach w ogóle ich zakazano, a w kolejnych trwają prace nad wycofaniem z obrotu i zakazem dalszej produkcji. Ponadto, gotowe wyroby cukiernicze pełne są cukru i sztucznych barwników.

Lody również mogą wydawać się kuszące jako słodka przekąska, ale czai się w nich mnóstwo cukru i cholesterol.

Szarlotka z lodami zjedzona od czasu do czasu może być przyjemnością, jednak lepiej regularnie unikać takich deserów. Można zastąpić je świeżymi owocami, warzywami lub garścią orzechów.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Kurczak

Pieczony kurczak jest chrupiący i apetyczny. Choć jednak wielu naukowców i lekarzy sugeruje, iż drób jest lepszym niż czerwone mięso rozwiązaniem, to jednak w wersji pieczonej w kurczęciu możemy znaleźć mnóstwo cholesterolu, zabójczego dla naszych tętnic.

Na przeciwnym biegunie znajdują się kostki rosołowe, które choć teoretycznie z kury, często niewiele mają z nią wspólnego. Stanowią za to źródło sodu, sztucznych aromatów, glutaminianu sodu.

Optymalnym rozwiązaniem byłoby zatem przyrządzenie prawdziwego rosołu z kury i świeżych warzyw.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Produkty do smarowania pieczywa

Margaryna i miksy do smarowania pieczywa to źródła niezdrowego tłuszczu i sztucznych zagęstników. Lepiej unikać takich produktów w diecie lub sięgać po prawdziwe masło powstające z mleka.

Tłuszcze trans, które znajdziemy w margarynie, mogą wpływać na choroby serca i układu krążenie, powodować zawał, udar, otyłość, cukrzycę, problemy neurologiczne, a nawet emocjonalne, jak np. nieuzasadniona agresja.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Sery

Sery żółte mogą działać negatywnie na układ krwionośny. Znacząco podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi, co przyczynia się do okładania złogów w tętnicach, rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia, a w konsekwencji może powodować zawał.

Ten problem obserwowano nawet u bardzo młodych pacjentów, np. wśród studentów, których dieta w dużym stopniu składała się z tostów i pizzy z dużymi ilościami sera.

Co ciekawe, ustalono, że niewielka ilość żółtego sera, może działać z korzyścią dla serca. Dotyczy to jednak spożycia nie więcej niż dwóch plasterków w ciągu dnia.

Zobacz też: Eliminując z diety cheddar, parmezan i ser hallumi zmniejszysz ryzyko chorób serca

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka