Powodują choroby układu krążenia, sprzyjają zawałowi. Sprawdź, czego unikać
Choroby serca i układu krążenia to, obok nowotworów, główne przyczyny śmierci wśród Polaków.
Zauważono, że spożywanie niektórych produktów żywnościowych może powodować zwiększone ryzyko zawału i innych schorzeń sercowo-naczyniowych.
Często nieświadomie sami pogarszamy swój stan zdrowia poprzez złą dietę.
W trosce o zdrowe serce zobacz naszą galerię i sprawdź, jakiej żywności lepiej unikać.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Czy dieta wegetariańska jest zdrowsza dla serca?
Wędliny
Większość wędlin, które są dostępne w sprzedaży, to efekty produkcji na masową skalę. Ich smak poprawiany jest sztucznymi dodatkami, a także ogromnymi ilościami soli, które również mogą przedłużać trwałość tych produktów. Sól nie bez powodu nazywana jest "białą śmiercią", gdyż jej nadmierne spożycie leży u podstaw problemów z nadciśnieniem i chorobami serca.
Bekon i kiełbasa, uwielbiane przez Polaków zwłaszcza w sezonie grillowym, a także parówki i inne przetworzone wędliny, to źródło tłuszczu, a także sodu, który negatywnie wpływa na poziom ciśnienia krwi oraz azotanów, które mogą być toksyczne, szkodliwie oddziałują też na poziom cukru we krwi.
Jeśli w pośpiechu jemy dostępne w sprzedaży gotowe kanapki, do których obok wędlin są dodawane sosy i przyprawy, fundujemy sobie naprawdę niezdrową przekąskę, która szkodliwie działa na układ krwionośny.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Słodkie przekąski
Masz ochotę na coś słodkiego? Spróbuj samodzielnie upiec ciasto z dobrej jakości składników. Gotowe ciasta i słodkie przekąski zawierają dużo niezdrowych substancji. Dotyczy to także mrożonego ciasta przeznaczonego do samodzielnego wypieku w piekarniku.
Może być naszpikowane tłuszczami trans, które są tak bardzo niezdrowe, że w niektórych krajach w ogóle ich zakazano, a w kolejnych trwają prace nad wycofaniem z obrotu i zakazem dalszej produkcji. Ponadto, gotowe wyroby cukiernicze pełne są cukru i sztucznych barwników.
Lody również mogą wydawać się kuszące jako słodka przekąska, ale czai się w nich mnóstwo cukru i cholesterol.
Szarlotka z lodami zjedzona od czasu do czasu może być przyjemnością, jednak lepiej regularnie unikać takich deserów. Można zastąpić je świeżymi owocami, warzywami lub garścią orzechów.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Tłuszcze trans przyczyną przedwczesnej śmierci?
Kurczak
Pieczony kurczak jest chrupiący i apetyczny. Choć jednak wielu naukowców i lekarzy sugeruje, iż drób jest lepszym niż czerwone mięso rozwiązaniem, to jednak w wersji pieczonej w kurczęciu możemy znaleźć mnóstwo cholesterolu, zabójczego dla naszych tętnic.
Na przeciwnym biegunie znajdują się kostki rosołowe, które choć teoretycznie z kury, często niewiele mają z nią wspólnego. Stanowią za to źródło sodu, sztucznych aromatów, glutaminianu sodu.
Optymalnym rozwiązaniem byłoby zatem przyrządzenie prawdziwego rosołu z kury i świeżych warzyw.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Przepis na pyszny rosół
Produkty do smarowania pieczywa
Margaryna i miksy do smarowania pieczywa to źródła niezdrowego tłuszczu i sztucznych zagęstników. Lepiej unikać takich produktów w diecie lub sięgać po prawdziwe masło powstające z mleka.
Tłuszcze trans, które znajdziemy w margarynie, mogą wpływać na choroby serca i układu krążenie, powodować zawał, udar, otyłość, cukrzycę, problemy neurologiczne, a nawet emocjonalne, jak np. nieuzasadniona agresja.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Miksy tłuszczowe. Czy warto zastąpić nimi masło?
Sery
Sery żółte mogą działać negatywnie na układ krwionośny. Znacząco podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi, co przyczynia się do okładania złogów w tętnicach, rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia, a w konsekwencji może powodować zawał.
Ten problem obserwowano nawet u bardzo młodych pacjentów, np. wśród studentów, których dieta w dużym stopniu składała się z tostów i pizzy z dużymi ilościami sera.
Co ciekawe, ustalono, że niewielka ilość żółtego sera, może działać z korzyścią dla serca. Dotyczy to jednak spożycia nie więcej niż dwóch plasterków w ciągu dnia.
Zobacz też: Eliminując z diety cheddar, parmezan i ser hallumi zmniejszysz ryzyko chorób serca
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl