Tłuszcze trans przyczyną przedwczesnej śmierci?

Wbrew dotychczasowej wiedzy dietetyków dotyczącej szkodliwości tłuszczów nasyconych, obecnych m.in. w maśle, najnowsze badania pokazują, że to nie one odpowiedzialne są za wyższe ryzyko śmierci w wyniku udaru mózgu czy chorób serca wśród konsumentów na całym świecie. Według amerykańskich naukowców znacznie bardziej szkodliwe są tłuszcze trans.

Tłuszcze trans przyczyną przedwczesnej śmierci?Tłuszcze trans przyczyną przedwczesnej śmierci?
Źródło zdjęć: © Zdjęcie produktów bogatych w tłuszcze trans / Shutterstock
Aleksandra Miłosz

Przełom w dietetyce?

Wyniki badań przeprowadzonych przez Uniwersytet McMaster i opublikowanych w British Medical Journal mogą być zaskoczeniem dla milionów osób na całym świecie. Dotychczasowe badania jednoznacznie wskazywały na szkodliwość tłuszczów trans dla ludzkiego organizmu i pozwalały przypuszczać, że podobny wpływ mają tłuszcze nasycone. Nowe odkrycie naukowców zaprzecza tym przypuszczeniom i poddaje w wątpliwość potencjalne korzyści płynące z eliminacji tłuszczów nasyconych z jadłospisu. Według obecnych zaleceń dietetycznych, ich spożycie powinno być ograniczone do zaledwie 10 proc., a tłuszczy trans do mniej niż 1 proc. naszej codziennej diety. Zdaniem specjalistów, takie ilości mają zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Tłuszcze nasycone pochodzą głównie z tłuszczów zwierzęcych – masła, mleka, mięsa, żółtek jaj i niektórych produktów roślinnych, takich jak czekolada czy olej palmowy. Z kolei tłuszcze nienasycone, zwane tłuszczami trans, to wynik przemysłowej produkcji olejów roślinnych. Znajdziemy je m.in. w chipsach, innych słonych przekąskach i paczkowanych wypiekach.

Naukowo o tłuszczach

Wnioski były możliwe do przedstawienia po analizie 50 badań obserwacyjnych oceniających związek między tłuszczami trans i tłuszczami nasyconymi, a stanem zdrowia badanych. Na tej podstawie naukowcy jednoznacznie stwierdzili, że nie ma dowodów na to, aby powiązać spożywanie tłuszczów nasyconych z ryzykiem przedwczesnej śmierci spowodowanej chorobą wieńcową, chorobami sercowo-naczyniowymi, udarem niedokrwiennym czy cukrzycą typu 2.

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Tłuszcze nasycone a tłuszcze trans

Tłuszcze trans mogą być najbardziej szkodliwe dla naszego organizmu
Tłuszcze trans mogą być najbardziej szkodliwe dla naszego organizmu

Inaczej jednak było w przypadku tłuszczów trans. Ich duża ilość w diecie osoby dorosłej wiązała się ze wzrostem ryzyka przedwczesnej śmierci nawet o 28 proc. z powodu choroby wieńcowej i 21 proc. w wyniku choroby niedokrwiennej serca. Badacze nie znaleźli jednak powiązania między tłuszczami nasyconymi i tłuszczami trans a cukrzycą typu 2.

Naukowcy odpowiedzialni za przeprowadzone badanie podkreślają, że wyniki oparte są na obserwacjach, dlatego konieczne jest przeprowadzenie dalszych analiz dotyczących powiązania diety bogatej w tłuszcze z chorobami. Chociaż dotychczasowe wnioski nie są z pewnością ostatnim słowem w kwestii szkodliwości tłuszczów w diecie, to już teraz warto pomyśleć o zastępowaniu słonych przekąsek, przetworów mięsnych czy paczkowanych ciast orzechami, tłustymi rybami i produktami pełnoziarnistymi.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka