Powszechne mity na temat odżywiania – sprawdź, czy je znasz
Jeszcze kilka lat temu zalecano znaczące ograniczenie spożywania tłuszczy. To błąd - są one bowiem niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi usprawniają proces przyswajania witamin, takich jak A, D, E oraz K. W racjonalnej diecie powinno się zatem znaleźć miejsce na zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy.
Z uwagi na zdrowie lepiej zrezygnować ze spożycia soli?
Dietetycy zalecają ograniczenie bądź całkowitą rezygnację z soli. Składnik ten może przyczynić się do wzrostu ciśnienia krwi. Podejrzewano nawet, że nadmiar soli w diecie może odpowiadać za wzrost ryzyka zawału serca. Nie zostało to jednak potwierdzone żadną dokumentacją naukową.
Należy ograniczyć spożycie jaj w diecie?
Specjaliści potwierdzają, że jajka są korzystne dla naszego zdrowia i nie ma potrzeby, aby ograniczać ich spożycia w ciągu tygodnia. Wręcz przeciwnie - z czystym sumieniem można sięgać po nie każdego dnia W żółtku jajka znajdują się zdrowe kwasy tłuszczowe, które mogą się przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Powinniśmy jeść tylko i wyłącznie pieczywo pełnoziarniste
Rzeczywiście pieczywo powstające na bazie mąki pełnoziarnistej jest zdrowsze od tradycyjnego, białego pieczywa. Niemniej jednak nie każdy może sobie pozwolić na jego włączenie do codziennej diety. Dotyczy to osób dotkniętych chorobami układu trawiennego, np. zespołem wrzodziejącego jelita grubego. W ich przypadku często zalecane jest ograniczenie spożycia produktów niskoprzetworzonych.
Tłuszcze nasycone są szkodliwe dla zdrowia
Wiele lat temu tłuszcze nasycone uważano za główny czynnik odpowiedzialny za podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Ostatnie badania naukowe sugerują, że spożycie żywności zawierającej w składzie tę grupę tłuszczy nie zwiększa ryzyka śmierci z powodu chorób serca czy udaru mózgu. Oczywiście warto pamiętać o tym, aby spożywać je w ograniczonej ilości.
Kawa jest niezdrowa
Kawa może wywierać korzystny wpływ na organizm człowieka pod warunkiem, że nie jest spożywana w nadmiarze i nie zawiera dodatków, takich jak cukier oraz mleko. Zawarta w niej kofeina stymuluje pracę mózgu i zwiększa ogólną wydolność organizmu.
Tylko na diecie wysokobiałkowej można skutecznie schudnąć
Na diecie białkowej możliwe jest szybkie zmniejszenie masy ciałą. Niestety nie jest to korzystne dla organizmu, ponieważ nadmiar białka powoduje jego zakwaszenie. To z kolei może przyczynić się do obciążenia nerek, a nawet niewydolności tego narządu.