Poznaj jedzenie dla ładnej skóry
Owsianka może ukoić problemy osób o skórze wrażliwej, podrażnionej lub w stanie zapalnym. Dzieje się tak dzięki jej łagodzącym i nawilżającym właściwościom.
Jagody
Jagody zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje skóry oraz uszkodzenia spowodowane zanieczyszczeniami zewnętrznymi.
Kakao
Kakao inicjuje produkcję neuroprzekaźników, które poprawiają nastrój oraz redukują działanie hormonów stresu. Te z kolei powodują również rozpad kolagenu, przed czym kakao chroni. Zawiera ono także antyoksydanty, które walcząc z wolnymi rodnikami, przyczyniają się do zwiększenia przepływu krwi oraz poprawiają stan nawodnienia skóry.
Granat
Nasiona granatu są bogate w kwas punicynowy, który zawiera przeciwutleniacze, wpływające na regenerację i odnowę komórek oraz pomagające rozjaśnić skórę.
Olej kokosowy
Olej kokosowy to naturalny preparat przeciwgrzybiczny, który pomaga utrzymywać naturalną równowagę środowiska skóry i nie zatyka porów. Wzmacnia również strukturę skóry, by utrzymać ją gładką, jędrną i elastyczną.
Oleje bogate w kwasy omega
Oleje bogate w kwasy tłuszczowe omega stymulują produkcję kolagenu i poprawiają przepływ składników odżywczych we krwi.
Miód manuka
Ma właściwości lecznicze i przeciwzapalne. Jego działanie pomaga zregenerować, zmiękczyć, odżywić i głęboko nawilżyć skórę.
Orzechy
Rozdrobnione łupiny orzecha włoskiego są wystarczająco delikatne, by móc stosować je przy mechanicznym złuszczaniu naskórka na twarzy i całym ciele.
Kozie mleko
Kozie mleko może być stosowane przez osoby z chorobami skóry, takimi jak łuszczyca czy egzema. Natomiast kwas mlekowy pozwala znormalizować naturalne pH skóry.