Poznaj niesamowite właściwości śliwek umeboshi
Czy słyszeliście kiedykolwiek o śliwkach umeboshi? Możecie je dostać niemal we wszystkich ekologicznych sklepach w całej Polsce. Nie tylko mają bogaty i bardzo wyrazisty smak, ale też posiadają wiele prozdrowotnych właściwości.
Śliwki umeboshi są wykorzystywane w kuchni japońskiej już od wieków. Znane także jako "kwaśne śliwki", "japońskie morele" lub "śliwki japońskie", śliwki umeboshi to nic innego, jak marynowane i suszone owoce ume (in. morela japońska).
Umeboshi są okrągłe i pomarszczone, o wyraźnie kwaśnym smaku, który zawdzięczają wysokiej zawartości kwasu cytrynowego. Owoce zbierane są pod koniec czerwca, dokładnie wtedy, kiedy ich sok osiągnie szczytową kwasowość. Z uwagi na intensywny smak, umeboshi zazwyczaj je się z białym ryżem lub konsumuje umieszczone wewnątrz ryżowych kul, owiniętych wodorostami.
Jeśli chodzi o wartości odżywcze, umeboshi są bogatym źródłem potasu, manganu i błonnika, którego nasz organizm potrzebuje w ciągu dnia. Dodatkowo, są one niskokaloryczne, ale zawierają dużą ilość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Poza tym, że owoc ten ma imponujący profil odżywczy i wyraźny smak, ta piklowana śliwka wykazuje również wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazały, że może ona zmniejszyć uszkodzenie wątroby, wspomaga trawienie, a nawet może blokować rozrost komórek nowotworowych. Umeboshi są również skuteczne w eliminowaniu nudności oraz świetnie sprawdzają się w walce ze zmęczeniem.
Jeśli chcesz zoptymalizować swoją dietę, poprawić swój stan zdrowia i wycisnąć jak najwięcej składników odżywczych w ciągu całego dnia, śliwki umeboshi będą idealnym dodatkiem do twojej diety.
Przeczytaj również: Czy pestki śliwek są szkodliwe dla człowieka?
Ochrona wątroby
Śliwka umeboshi posiada silne właściwości, które mogą pomóc chronić naszą wątrobę. Jak wiadomo, organ ten odgrywa istotną rolę w detoksykacji, metabolizmie tłuszczu i produkcji białek, które pełnią ważną rolę jeżeli chodzi o krzepnięcie krwi. Dlatego tak ważne jest, aby narząd ten skutecznie funkcjonował. Uszkodzenie wątroby może być spowodowane wieloma czynnikami, takimi jak zakażenie, nadmierne spożywanie alkoholu, a nawet otyłość.
Niektóre badania wykazały, że włączenie śliwek umeboshi do swojej diety, może pomóc zachować prawidłowe funkcjonowanie wątroby.
Oznacza to, że śliwki umeboshi mogą potencjalnie pomóc w leczeniu i profilaktyce zaburzeń wątroby (takich jak marskość wątroby, niealkoholowa choroba wątroby i zapalenie wątroby), które dotykają miliony ludzi na całym świecie.
Sprawdź również: Resekcja wątroby
Promowanie zdrowie układu pokarmowego
Ponieważ śliwki umeboshi należą do żywności o wysokiej zawartości błonnika, mogą pomóc w trawieniu, a także w zachowaniu zdrowego przewodu żołądkowo-jelitowego. Dzieje się tak dlatego, że błonnik pokarmowy odkryty w śliwkach umeboshi, porusza się przez ciało, zwiększając objętość stolca.
Okazało się, że owoce ume zawierają w sobie naturalny środek przeczyszczający. Umeboshi mogą również pomóc złagodzić objawy spowodowane przez problemy ze strony przewodu pokarmowego. Badanie z 2015 r., którym objęto 392 uczestników wykazało, że jedzenie umeboshi codziennie, poprawia ruchliwość żołądka i znacznie zmniejsza objawy refluksu.
100 g (około 10 sztuk) umeboshi zawiera około:
- 33 kalorii
- 1 g białka
- 0 g tłuszczu
- 3,4 g błonnika pokarmowego
- 10 g węglowodanów
- 440 mg potasu (9 proc. dziennego zapotrzebowania)
- 0,2 mg manganu (9 proc. dziennego zapotrzebowania)
- 0,02 mg tiaminy (2 proc. dziennego zapotrzebowania)
- 7 µm witaminy A (1 proc. dziennego zapotrzebowania)
- 0,01 mg ryboflawiny (1 proc. dziennego zapotrzebowania).
Sprawdź również: Niedrożność jelita
Zahamowanie rozwoju raka
Umeboshi zawiera związki, które mogą być wykorzystywane w zapobieganiu i naturalnym leczeniu raka. W badaniu z 2007 r. leczono komórki nowotworowe wątroby ekstraktem z owoców ume i stwierdzono, że ekstrakt ten zdołał powstrzymać wzrost komórek nowotworowych.
Inne badanie opublikowane w czasopiśmie "Tumori" wykazało, że leczenie komórek nowotworowych trzustki ekstraktem z owoców ume skutecznie zatrzymało wzrost nowotworu. Ponadto, wyciąg z owoców zdołał zabić komórki rakowe, jednocześnie oszczędzając te zdrowe.
Poza komórkami nowotworowymi wątroby i raka trzustki, inne badania wykazały, że ekstrakt z ume może również pomóc w blokowaniu rozrostu innych typów komórek rakowych. Wyciąg z owoców okazał się być korzystny m.in. w leczeniu raka piersi i raka skóry.
Sprawdź również: Jakie zioła zabijają komórki rakowe?
Bogate źródło przeciwutleniaczy
Od niezdrowej diety po czynniki takie jak stres, palenie papierosów i zanieczyszczenie środowiska, istnieje wiele sposobów, w których w organizmie mogą się tworzyć wolne rodniki. Te bardzo niestabilne molekuły powodują uszkodzenia oksydacyjne, które mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób przewlekłych.
Przeciwutleniacze są to substancje, które neutralizują niebezpieczne wolne rodniki, aby zapobiegać uszkodzeniu komórek. Badania wykazały, że przeciwutleniacze mogą zmniejszyć ryzyko wielu problemów zdrowotnych, w tym chorób serca, raka i cukrzycy.
Śliwki umeboshi są jednym z najbardziej skutecznych produktów zawierających antyoksydanty.
Sprawdź również: Przeciwutleniacze w diecie
Zachowanie mocnych i zdrowych kości
Śliwki umeboshi przynoszą również korzyści naszym kościom dzięki dużej ilości polifenoli. Są to roślinne związki, które działają jako przeciwutleniacze, neutralizując szkodliwe, wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do wielu przewlekłych chorób.
Badania opublikowane w "Food Chemistry" ujawniły, że specyficzne polifenole znajdujące się w owocach ume, wykazują działanie anty-osteoporozowe.
Osteoporoza jest stanem, który prowadzi do zmniejszenia gęstości mineralnej kości, powodując, że stają się one słabe i kruche. Polifenole zawarte w owocach ume były w stanie zwiększyć produkcję kolagenu - białka, które tworzy strukturę kości, a jednocześnie wzmacnia funkcję osteoblastów - komórek odpowiedzialnych za syntezę kości.
Sprawdź również: Choroby kości
Zapobieganie próchnicy i chorobom jamy ustnej
Owoce ume posiadają naturalne właściwości antybakteryjne i mogą pomóc w zablokowaniu wzrostu szkodliwych bakterii, które powodują choroby jamy ustnej. Poprawiają zdrowie jamy ustnej i zapobiegają powstawaniu ubytków.
W badaniu z 2011 r. stwierdzono, że ekstrakt z ume był w stanie zahamować wzrost kilku szczepów bakterii, które przyczyniają się do chorób jamy ustnej, takich jak np. zapalenie dziąseł. Inne badania opublikowane w "Medical Hypotheses" dały podobne wyniki. Zauważono, że wyciąg z owoców ume był w stanie zabić specyficzny szczep bakterii notorycznie powodujących ubytki.
Sprawdź również: Jak pozbyć się próchnicy?
Stabilizacja poziomu cukru we krwi
Co ciekawe, dodanie kilku porcji owoców umeboshi do swojej diety, może korzystnie wpływać na poziom cukru w naszej krwi. W badaniu z 2013 r. stwierdzono, że owoce ume oddziałują na konkretny receptor odpowiedzialny za zwiększenie wychwytu glukozy w organizmie.
Dodatkowo, śliwki umeboshi są naszpikowane zarówno błonnikiem, jak i przeciwutleniaczami. Błonnik pokarmowy może spowolnić wchłanianie glukozy, zapobiegając skokom poziomu cukru we krwi. Tymczasem, przeciwutleniacze mogą zmniejszyć stres oksydacyjny, który prowadzi do rozwoju cukrzycy.
Sprawdź również: Jak przechytrzyć cukrzycę?
Przygotowanie śliwki umeboshi
Umeboshi są wytwarzane z owocu ume, który został umieszczony w specjalnej w solance. Śliwki są później przyprawiane, słodzone i suszone na słońcu.
Suszone umeboshi można przetworzyć na pastę, która jest stosowana jako przyprawa do wielu dań. Dodatkowo, kwaśna solanka, która jest używana do marynowania owoców ume, jest sprzedawana jako ocet umeboshi, powszechny składnik stosowany w japońskiej kuchni.
Gdzie można kupić śliwki umeboshi? Umeboshi można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych. Koszt opakowania o pojemności 150 gr. wynosi ok. 38 zł.
- Polecam wszystkim śliwkę umeboshi, gdyż silnie wspiera gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Szczególnie polecam ją jako kurację odkwaszającą, zwłaszcza jesienią, a na co dzień rano, warto spożywać ją na czczo, żeby mieć otwarty umysł - mówi Bożena Kobosko, właścicielka sklepu "Zdrowa Spiżarnia" w Białymstoku.
Chociaż nie ma znanych negatywnych skutków ubocznych śliwek umeboshi, należy natychmiast przerwać spożycie, jeśli wystąpi reakcja alergiczna lub jakiekolwiek inne niepokojące objawy.
Sprawdź również: Dlaczego warto jeść suszone śliwki?
Źródła
- draxe.com