Poznaj niesamowite właściwości zielonej kawy
Zielona kawa to zwyczajowe określenie niepalonych ziaren kawy z gatunku Robusta. Rezygnacja z palenia sprawiła, że zawiera ona większą ilość kwasu chlorogenowego, który w wielu krajach stosowany jest jako odchudzający suplement diety. Dzięki połączeniu tego związku z kofeiną napój redukuje tempo wchłaniania zawartej w spożywanych produktach glukozy do krwi. Mniejsze stężenie cukru idzie w parze ze zredukowaniem ilości odkładającego się tłuszczu. Spożywanie zielonej kawy zaleca się z tego względu przede wszystkim osobom cierpiącym na otyłość. Ważne jest jednak, by w czasie jej przyjmowania, ograniczyć ilość dostarczanego do organizmu tłuszczu. Warto wiedzieć, że zielona kawa pomaga także zredukować tzw. pomarańczową skórkę.
Dla zdrowia
Działanie zielonej kawy jest jednak o wiele szersze. Zawarte w niej substancje mogą mieć dobroczynny wpływ na nasz system odpornościowy, dlatego jej regularne spożywanie sprzyja ochronie przed infekcjami. Pozytywnie oddziałuje także na naszą wątrobę, obniżając ryzyko powstania kamieni żółciowych (zwłaszcza u mężczyzn) oraz wystąpienia cukrzycy typu 2. Obecność kwasu salicylowego warunkuje jej właściwości przeciwgorączkowe i przeciwzapalne, natomiast kwas galusowy oraz gentyzynowy zwalczają niebezpieczne bakterie i wirusy.
W walce z rakiem
Wspomniany kwas chlorogenowy ma więcej cennych właściwości. Należy do grupy polifenoli, które są silnymi antyutleniaczami, dzięki czemu okazuje się on pomocny w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami przyczyniającymi się nie tylko do przyspieszenie procesów starzenia, ale również do powstawania komórek nowotworowych. Warto wiedzieć, że działanie antyoksydacyjne zielonej kawy jest znacznie silniejsze niż witaminy C oraz zielonej herbaty, które uchodzą za silne przeciwutleniacze. Co więcej, wykazuje ona silne działanie detoksykacyjne. Spożywanie tego napoju pomaga zapobiegać nowotworom.
Parzenie zielonej kawy
Parzenie zielonej kawy przebiega podobnie jak tradycyjnej kawy czarnej. Do filiżanki należy wsypać około 2-3 łyżeczki zmielonych ziaren, a następnie zalać je gorącą wodą. Ważne jest, by nie był to wrzątek. Po zaparzeniu, napój jest gotowy do picia. Jeżeli nie odpowiada nam jego mało intensywny smak, można dodać odrobinę brązowego cukru, miodu lub mleka. Aby ziarna były jak najświeższe, warto zmielić je samodzielnie. Przyda się do tego młynek i moździerz – nasiona są dość twarde i mogłyby uszkodzić urządzenie, dlatego bezpieczniej jest je wcześniej rozdrobnić.
O czym warto pamiętać?
Uważajmy, by nie przesadzać z liczbą wypijanych w ciągu dnia filiżanek zielonej kawy: 2-3 zdecydowanie wystarczą. Należy podkreślić, że napój jest suplementem diety, a nie lekarstwem na różnego rodzaju dolegliwości i choroby. Aby można było obserwować pozytywne efekty związane z jego spożywaniem, musi to iść w parze ze zdrowym trybem życia i odpowiednio zbilansowaną dietą. Jeżeli zależy nam na utracie zbędnych kilogramów, niezbędna jest regularna aktywność fizyczna, która przyspieszy ten proces i pomoże utrwalić zadowalające efekty.