Poznaj Shirataki Noodles!

Każdy z nas chociaż raz w życiu odchudzał się i każdy pewnie powie, że na diecie najgorsze jest ciągłe uczucie głodu, niedojedzenia i prześladująca myśl o tym, że „coś” by się zjadło.

Poznaj Shirataki Noodles!Poznaj Shirataki Noodles!

Rozpoczynając dietę, zmieniamy nawyki żywieniowe i liczymy na szybką poprawę sylwetki i wyglądu ciała, odzyskanie równowagi fizycznej i psychicznej. W imię wyższego celu, jakim jest zgubienie zbędnych kilogramów, z naszego menu znikają ulubione produkty bogate w węglowodany, tłuszcze i cukry.

Jednym z największych „wrogów” osób na diecie są makarony pszenne. Włoskie spaghetti, penne czy przygotowane w stylu orientalnym noodle obarczone są dużą ilością kalorii (prawie 400 kcal w 100 g), dlatego jednogłośnie są odradzane osobom chcącym schudnąć. Zawierają też gluten, więc osoby nietolerujące go mogą o kluseczkach jedynie czytać w książkach kucharskich lub oglądać je u znajomych na talerzu. To, o czym piszę, jest już jednak przeszłością. Można być na diecie i jeść takie ilości makaronu, jakie się chce, nie przybierając na wadze! Można też nie tolerować glutenu i jeść spaghetti, fettuccine czy noodle. Czytając ten artykuł, spytacie jak możliwe stało się zatem pogodzenie wody z ogniem?

Otóż odpowiedź na to pytanie znaleźli już dwa tysiące lat temu Japończycy. W tym pięknym kraju rośnie roślina zwana konjac (konnyak), w Polsce znana jako dziwidło. Bulwy gatunku Amorphophallus konjac służą do przygotowania makaronów, które nie zawierają kalorii, cukru, glutenu, soi, tłuszczu,

białka , a są bardzo bogate w rozpuszczalny w wodzie błonnik glukomannan. Shirataki Noodles lub Konjac Noodles to w Azji powszechnie używany zamiennik tradycyjnego makaronu oraz ryżu, spożywany zarówno przez osoby będące na diecie, jak i osoby nietolerujące z różnych względów tradycyjnego makaronu oraz ryżu (alergicy, bezglutenowcy, diabetycy). Zadacie sobie pytanie, dlaczego taki makaron nie był do tej pory dostępny w Polsce? Sami nie znaleźliśmy odpowiedzi na to to pytanie i postanowiliśmy, że te coraz popularniejsze w Europie produkty muszą znaleźć się na talerzach wszystkich, którzy pragną zjeść makaron, nie mając przy tym wyrzutów sumienia. Pod marką Diet-food.pl postanowiliśmy podzielić się tymi rewolucyjnymi produktami z Polakami. W skład marki Diet-food.pl wchodzą trzy makarony – Diet Noodles , Diet Pasta Spaghetti, Diet Pasta Fettuccine – oraz ryż Diet Rice. Od tej pory dieta nie musi być już mozolnym wysiłkiem kojarzonym z wyrzeczeniami i radykalną zmianą posiłków, jakie jemy. Któż z nas nie kocha makaronów? Ale ilu z nas nie może zjeść swego ulubionego makaronu ze względu na dietę lub alergię ? Nasze makarony i ryż są świetnym uzupełnieniem każdej diety, m.in. Dukana , kopenhaskiej , Atkinsa , South Beach , śródziemnomorskiej czy bezglutenowej .

W czym tkwi wyjątkowość produktów z serii Diet-food.pl? W tym, że wszystkie są faktycznie bezkaloryczne. Posiadają co prawda 6,4 kcal w 100 g produktu, jednak te kalorie pochodzą z błonnika roślinnego, który nie jest przyswajany przez układ pokarmowy. Mimo że jedzenie zawiera 6,4 kcal, to twój organizm nie wchłania ich prawie w ogóle, dlatego można powiedzieć, że produkty Diet-food.pl mają netto 0 kalorii.

Diet Noodles, Diet Spaghetti, Diet Fettuccine oraz Diet Rice zawierają aż 4,5 g błonnika w 100 g produktu. Oznacza to, że sprzyjają utracie wagi, a przy tym są bardzo zdrowe. Nie można zapomnieć, że produkty z serii Diet-food.pl prawie w ogóle nie zawierają węglowodanów (0,5 g w 100 g produktu), co kontrastuje z około 70 g, które przyswajamy wraz z jedzeniem klasycznych makaronów. Dlatego produkty z serii Diet-food.pl mogą być spożywane przez cukrzyków – praktycznie są wolne od cukru.

Dzięki temu, iż produkty Diet-food.pl są lekko podgotowane i zapakowane w paczkę z wodą, ich przygotowanie zajmuje najwyżej 2-3 minuty – po prostu płuczemy je pod wodą, wrzucamy na patelnię lub do garnka, następnie dorzucamy ulubione składniki (warzywa, mięso, sos) i po chwili nasze danie jest gotowe.

Jak widzicie, zalet tych rewolucyjnych produktów mieszczących się w dwustugramowych opakowaniach jest wiele. Czytając ten artykuł, być może trudno jest w to wszystko uwierzyć, lecz miliony konsumentów na całym świecie spożywające produkty wytwarzane z azjatyckiej rośliny konjac, nie traktują ich jako cudu, lecz jako codzienny, bezpieczny i smaczny składnik swych posiłków. Ta kolorowa codzienność nareszcie zawitała do Polski. Smacznego!

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka