2 z 7Słodycze ''bez cukru"
Oto i one: batoniki musli, rzekomo organiczne ciasteczka, mieszanki płatków śniadaniowych czy czekolada ''bez cukru”.
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że zaślepieni napisem na etykiecie rujnujemy swoją przemianę materii.
Mimo że tego typu produkty mogą nie zawierać białego cukru, mają w sobie duże ilości syropu glukozowo-fruktozowego, syropu z agawy czy innych substancji słodzących.
Są wobec tego tak samo kaloryczne, jak ich tradycyjne odpowiedniki. Również powodują wyrzut insuliny, a nawet mogą się przyczyniać do rozwoju chorób nowotworowych poprzez zawartość konserwantów i barwników.
Dodatkowo sztuczne słodziki zaburzają pracę ośrodka nagrody w mózgu, który reaguje na słodki smak.
Wraz z nim nie pojawia się jednak dopływ energii, co stymuluje mózg do wysyłania sygnałów o potrzebie jedzenia.
Zobacz też: Przez rok nie pił alkoholu. Pozbył się nie tylko nadciśnienia