Prawda o waflach. Zapytaliśmy eksperta o popularną przekąskę
Wiele osób spożywa je codziennie. Są smaczne, lekkie i uważane za niskokaloryczne. Świetnie sprawdzają się jako szybka przekąska w pracy, szkole i podróży. Jednak czy na pewno nam nie szkodzą? Postanowiliśmy przyjrzeć im się bliżej. O pomoc poprosiliśmy naszego eksperta, dietetyka Roberta Liperta.
1. Wafle – codzienna przekąska
Wafle to dla wielu osób stały element codziennej diety. Zdarza się też, że zastępują nam tradycyjne pieczywo. Z dodatkiem sera, dżemu lub masła orzechowego są alternatywą dla klasycznych kanapek. Warto jednak pamiętać, że wafle to produkt przetworzony. Czy w związku z tym osoby dbające o zachowanie zdrowej diety powinny je jeść?
- Najważniejszy jest umiar i rozsądek – mówi dla WP abcZdrowie Robert Lipert, dietetyk. - Na pewno będzie to wybór lepszy niż chipsy, krakersy i inne wyroby ciastkarskie lub piekarnicze ze względu na niską zawartość kalorii.
Czy codzienne jedzenie produktów przetworzonych, czyli także wafli, może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie? - Wafle ryżowe to produkt przetworzony o zmniejszonej ilości składników odżywczych. Nie powinien więc stanowić podstawowego składnika w diecie. Natomiast jako urozmaicenie odżywiania można go od czasu do czasu włączyć do naszego menu - tłumaczy nasz ekspert.
Mimo że wafle są bardzo popularną przekąską, istnieją grupy, które powinny szczególnie na nie uważać i ograniczać ich spożycie. - Wafle mają wysoki indeks glikemiczny, więc osoby z problemami na tle gospodarki węglowodanowej, które chcą schudnąć, powinny na nie uważać – wyjaśnia dietetyk. - Wafle ryżowe pełnoziarniste nie zawierają glutenu. Natomiast inne ich odmiany wieloziarniste itp. mogą mieć go w swoim składzie, więc na pewno wtedy nie nadają się dla osób z celiakią – dodaje.
2. Czy warto jeść wafle?
W ostatnich latach narosło sporo kontrowersji wokół różnego rodzaju wafli. Coraz więcej mówi się o niewielkich ilościach arsenu w ich składzie. - Arsen używany jest w pestycydach na polach uprawnych, dlatego może się pojawić nie tylko w waflach, ale też innych produktach ryżowych. W małych ilościach arsen nie jest szkodliwy – wyjaśnia dietetyk. Lepszym wyborem będą pełnoziarniste wafle np. gryczane – mówi.
Częstym zjawiskiem wśród osób odchudzających się jest zastępowanie pieczywa waflami ryżowymi. Przekonani, że te produkty są mniej kaloryczne i zdrowsze niż chleb, wykorzystują je do tworzenia kanapek. Czy aby na pewno jest to dobre rozwiązanie? Jak wyjaśnia nasz ekspert, zastąpienie pieczywa waflami nie jest najlepszym pomysłem.
- Pieczywo zawiera więcej składników odżywczych, w tym błonnik, który odpowiada za prawidłową pracę jelit. Dodatkowo wysoki indeks glikemiczny i niska zawartość błonnika w waflach nie dają uczucia sytości na długo. Za to powodują szybki wzrost cukru i potem jego spadek - tłumaczy dietetyk.
3. Zdrowe przekąski
Jeżeli nie chcemy rezygnować z jedzenia wafli, warto zwrócić większą uwagę na ich skład podczas zakupów. Czym sie kierować, aby wybrać najlepsze? - Im dłuższa lista składników, tym gorzej – wyjaśnia Robert Lipert. Najwięcej szkodliwych składników mają wafle smakowe i z dodatkami – tłumaczy. - Najlepszym wyborem są wafle pełnoziarniste, naturalne i bez zbędnych dodatków. Te, które nie zawierają tłuszczów trans, soli, emulgatorów oraz cukru - wyjaśnia.
Jednak jeżeli obawiamy się czyhających w waflach sztucznych składników i planujemy wykreślić je z diety, możemy na ich miejsce wprowadzić inne, bardziej wartościowe przekąski. Zdaniem naszego eksperta w ich miejsce możemy wprowadzić np. ciasteczka pełnoziarniste. - To produkt mniej przetworzony. Ma niższy indeks glikemiczny i jednocześniej większą zawartość błonnika, witamin i minerałów. Jeżeli więc wybierzemy ciasteczka bez sztucznych dodatków, będą bardziej wartościową przekąską niż wafle - twierdzi dietetyk. Innymi zdrowymi przekąskami, które sprawdzą sie w ciągu dnia mogą być m.in. batony musli, bakalie, kulki mocy, jogurty lub po prostu świeże owoce i warzywa.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl