Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Agnieszka Kopacz

Problemy z przybraniem na wadze

Avatar placeholder
06.09.2013 10:00
Problemy z przybraniem na wadze
Problemy z przybraniem na wadze

Może wielu osobom wyda się dziwne to, że nie każdy chce nosić rozmiar XS, ale marzy mu się większy. Powoli przemija moda na wychudzone ciała w stylu Kiry Knightly, a zaczyna panować okrągła i pełna sylwetka a'la Scarlett Johansson.

Kobiety często zazdroszczą tym szczuplejszym, że mogą założyć na siebie sukienki w małym rozmiarze i jednocześnie spędza im sen z powiek zastanawianie się, co one robią, że tak wyglądają. Okazuje się, że znaczna większość tych pań po prostu tak ma, bo takie odziedziczyły geny. Oczywiście modelki muszą ciągle pracować nad swoją sylwetką i wbrew temu, co mówią - dbać o zdrową dietę i aktywność fizyczną. Duże znaczenie ma również brak nadwagi w okresie dzieciństwa oraz zdrowe nawyki żywieniowe.

W ostatnich latach wiele szczupłych kobiet chce przybrać na wadze, bo nie jest szczęśliwa z powodu swojej chudej sylwetki. Trzeba wtedy wprowadzić kilka modyfikacji do swojej codziennej diety:
- do deserów, zup czy mizerii warto dodawać śmietanę 30%, która zapewni dodatkowe 50 kalorii,
- ryż można gotować na mleku, a nie na wodzie,
- aby zupa zyskała dodatkowe 50 kcal, można dodać do niej łyżeczkę masła,
- do sałatek, sosów oraz surówek warto dodać rozdrobnione orzechy,
- na kanapki należy kłaść więcej masła, a do tego pasztet lub serek topiony,
- sałatki są bardziej kaloryczne, jeśli występują z makaronem, ryżem, wędliną, serem, majonezem, kukurydzą, sosem winegret, orzechami, rybą, owocami,
- mleko 2% należy zastąpić mlekiem 3,2%,
- do deserów, koktajli i zup można dodawać mleko w proszku, gdyż jego jedna łyżeczka to 48 kalorii,
- ziemniaki można przygotowywać w postaci puree z mlekiem oraz masłem albo też upiec je w folii z przyprawami, majonezem lub masłem i śmietaną,
- do potraw należy dodawać mocniejsze przyprawy i zioła, które poprawiają apetyt,
- zupy kremy przecierane razem z masłem, śmietaną, jajkiem, paluszkami, grzankami, itp. na pewno również podniosą kaloryczność potraw.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Artykuł autorstwa mgr. inż. Agnieszki Kopacz

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze