Jak obniżyć wysokie ciśnienie? Japońskie Stowarzyszenie Nadciśnienia Tętniczego proponuje jeść codziennie mango
Coraz więcej Polaków ma problem z nadciśnieniem tętniczym. Nie wolno go lekceważyć, gdyż nieleczone znacząco zwiększa ryzyko udaru czy zawału serca. Próbując obniżyć ciśnienie metodami zalecanymi przez lekarzy, warto dołączyć do swojej diety jeszcze mango.
1. Mango na nadciśnienie
Mango zawiera dużą ilość potasu, a także witaminy D oraz E. Dzięki temu blokuje działanie noradrenaliny, która uciska naczynia krwionośne, sprawiając, że przepływa przez nie niewielka ilość krwi.
Co więcej, jak wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Japońskiego Stowarzyszenia Nadciśnienia - mango jest świetnym źródłem błonnika i beta-karotenu. Oba związki mają potwierdzone naukowo działanie na rzecz obniżanie ciśnienia krwi w organizmie. Japończycy sugerują, że powinniśmy też włączyć do swojej diety więcej produktów zawierających beta-karoten.
Nadciśnienie może wystąpić samoistnie lub też być wynikiem istniejącej innej choroby. Najczęściej dotyka osób, u których wystąpiła nadwaga oraz tych, których członkowie rodziny cierpią na to schorzenie. Wyróżniamy nadciśnienie tętnicze, nadciśnienie płucne, nadciśnienie wrotne lub też nadciśnienie w przebiegu ciąży, tzw. nadciśnienie ciążowe. Przyczyny nadciśnienia są różne, tak jak różne są wszystkie typy nadciśnienia. Nadciśnienie może być też wywołane chorobą, np. schorzeniem nerek lub nadnerczy, marskością wątroby, chorobami płuc.
Zbyt wysokie ciśnienie może nie dawać objawów latami. Osoba chora często nie odczuwa żadnych dolegliwości. Czasami naciśnienie tętnicze może wywołać kołatanie czy bóle serca, bóle i zawroty głowy, napady duszności, nadmierne pobudzenie lub też nieuzasadnione zmęczenie. Nadciśnienie tętnicze powinno być kontrolowane i leczone.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl