Trwa ładowanie...

Produkty bogate w witaminę C

Avatar placeholder
Marta Bednarska 24.01.2020 01:48
Produkty bogate w witaminę C
Produkty bogate w witaminę C (Zdjęcie owoców / Shutterstock)

Witamina C to jedna z najbardziej potrzebnych witamin w naszym organizmie. Pełni ona bardzo ważną rolę, wpływa bowiem na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Niedobór witaminy C objawia się dopiero po jakimś czasie. Jego objawy to osłabienie, zmęczenie, utrata apetytu, ból stawów, większa podatność na zakażenia drobnoustrojami czy tendencja do krwawień, witamina C działa bowiem uszczelniająco na naczynia krwionośne. Ważne jest więc dostarczanie jej do organizmu, np. w postaci odpowiedniej diety. Warto znać produkty bogate w witaminę C.

spis treści

1. Owoce bogate w witaminę C

Największą ilość witaminy C zawierają świeże owoce. Właściwie przetworzone owoce także nie są w nią ubogie. Spośród wszystkich owoców największa ilość tej witaminy znajduje się w owocach cytrusowych. Należy jednak pamiętać, że są one również silnymi alergenami. Szczególnie należy zwrócić na to uwagę u kobiet ciężarnych. Ciąża to okres, w którym zapotrzebowanie na witaminę C jest bardzo duże, jednak jest to także przeciwwskazanie do spożywania owoców cytrusowych.

Cytrusy mają najwięcej witaminy C/ abcZdrowie
Cytrusy mają najwięcej witaminy C/ abcZdrowie
Zobacz film: "Co jest najbogatszym źródłem witaminy C?"

Z cytrusów, duża ilość tej witaminy znajduje się w cytrynie. Jedna, o dziwo, czarna porzeczka zawiera jej trzy razy więcej od cytryny. Dużą ilość witaminy C można znaleźć także w jabłkach, szczególnie w odmianie antonówka. W 100 g jabłka znajduje się średnio 10 mg witaminy C. Dla porównania, w 100 g czarnej porzeczki – 177 mg. Należy jednak pamiętać, iż długie przechowywanie owoców w temperaturze pokojowej zwiększa rozkład witaminy C do -15% w ciągu miesiąca. Znamienne działanie na rozkład tej witaminy mają także antyseptyczne środki stosowane do konserwowania owoców.

Warto sięgać po produkty bogate w witaminę C, ponieważ jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Witamina C poprawia bowiem przyswajanie żelaza, przyspiesza metabolizm lipidów, wykazuje działanie antywirusowe oraz ułatwia gojenie się ran. Cenna witamina działa także antynowotworowo oraz chroni przed rozwojem zaćmy i chorobą niedokrwienną serca. Bierze również udział w produkcji kolagenu i hormonów zwalczających stres. Witamina C jest ważnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni organizm przed wolnymi rodnikami i innymi toksynami.

2. Warzywa bogate w witaminę C

Bardzo dobrym źródłem witaminy Cpomidory. Jeden, większych rozmiarów, o wadze ok. 180 g pokrywa nawet 60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Z warzyw dużą ilość witaminy C można znaleźć w różnego rodzaju kapustach. Jej spożywanie ważne jest przede wszystkim w okresie zimowym, gdzie ciężko o świeże owoce i warzywa. W 100 g kapusty kiszonej znajduje się 18 mg witaminy C. Największą ilość witaminy C wśród warzyw zawiera papryka. Spożycie już niewielkiej ilości zielonej papryki wystarczy, aby pokryte było dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Istotne źródło witaminy C to także ziemniaki. Chociaż 100 g zawiera ok. 12 mg witaminy, to jednak w większości polskich domach spożywane są praktycznie codziennie, co sprawia, że dostarcza się jej w dużych ilościach. Najwięcej witaminy C znajduje się tuż pod skórką. Warto wiedzieć, iż wraz z czasem przechowywania ziemniaków ilość tej witaminy spada nawet o 50%.

Bogate w witaminę C są także niektóre drzewa i krzewy, szczególni berberys, rokitnik czy wszystkim znana jarzębina. Owoce berberysu mogą zawierać nawet 10 razy więcej witaminy C niż cytryna. Napary z owoców zalecane są przy grypie czy przeziębieniu. Można je także stosować do wyrobu win, konfitur czy sosów. Kalina czy żurawina również są dobrym źródłem tego cennego składnika. Można z nich otrzymać wino, nalewki, soki czy galaretki. Wszyscy dokładnie wiedzą, jak wygląda jarzębina, ale większość nie jest świadoma, iż jest ona bardzo dobrym źródłem witaminy C. Przyrządza się z niej herbatki, wódki czy likiery.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

3. Rola witaminy C w organizmie

Naturalna witamina C spełnia w organizmie człowieka wiele istotnych funkcji. Oto wybrane z nich:

  • podnoszenie odporności organizmu,
  • uczestnictwo procesie przemiany materii (przenoszenie elektronów),
  • współuczestnictwo w syntezie kolagenu (dzięki temu rany szybciej się goją, a kości szybciej zrastają),
  • współdziałanie w procesie regeneracji witaminy E,
  • działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne w odniesieniu do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • przeciwdziałanie procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki,
  • uczestnictwo w wytwarzaniu czerwonych krwinek.

Rozwiąż nasze testy i sprawdź:

4. Skutki niedoboru witaminy C

Witamina C odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie, toteż skutki niedoboru tej witaminy mogą mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Oto niektóre z nich:

  • osłabiona odporność,
  • apatia, zmęczenie, brak apetytu, bóle mięśniowe,
  • obrzęki i krwawienie z dziąseł - tzw. szkorbut (gnilec),
  • zwiększona łamliwość kości i wolniejsze gojenie się ran (problemy te wynikają z niedoboru kolagenu w organizmie),
  • nieprawidłowości w przemianie kwasów tłuszczowych.

Aby uniknąć niedoboru witaminy C, zaleca się korzystanie z tabel dietetycznych, które podają ilość witaminy C w danym produkcie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze