Produkty bogate w witaminę C 

Witamina C to jedna z najbardziej potrzebnych witamin w naszym organizmie. Pełni ona bardzo ważną rolę, wpływa bowiem na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Niedobór witaminy C objawia się dopiero po jakimś czasie. Jego objawy to osłabienie, zmęczenie, utrata apetytu, ból stawów, większa podatność na zakażenia drobnoustrojami czy tendencja do krwawień, witamina C działa bowiem uszczelniająco na naczynia krwionośne. Ważne jest więc dostarczanie jej do organizmu, np. w postaci odpowiedniej diety. Warto znać produkty bogate w witaminę C.

Produkty bogate w witaminę CProdukty bogate w witaminę C
Źródło zdjęć: © Zdjęcie owoców / Shutterstock

Owoce bogate w witaminę C

Największą ilość witaminy C zawierają świeże owoce. Właściwie przetworzone owoce także nie są w nią ubogie. Spośród wszystkich owoców największa ilość tej witaminy znajduje się w owocach cytrusowych. Należy jednak pamiętać, że są one również silnymi alergenami. Szczególnie należy zwrócić na to uwagę u kobiet ciężarnych. Ciąża to okres, w którym zapotrzebowanie na witaminę C jest bardzo duże, jednak jest to także przeciwwskazanie do spożywania owoców cytrusowych.

Z cytrusów, duża ilość tej witaminy znajduje się w cytrynie. Jedna, o dziwo, czarna porzeczka zawiera jej trzy razy więcej od cytryny. Dużą ilość witaminy C można znaleźć także w jabłkach, szczególnie w odmianie antonówka. W 100 g jabłka znajduje się średnio 10 mg witaminy C. Dla porównania, w 100 g czarnej porzeczki – 177 mg. Należy jednak pamiętać, iż długie przechowywanie owoców w temperaturze pokojowej zwiększa rozkład witaminy C do -15% w ciągu miesiąca. Znamienne działanie na rozkład tej witaminy mają także antyseptyczne środki stosowane do konserwowania owoców.

Warzywa bogate w witaminę C

Bardzo dobrym źródłem witaminy Cpomidory. Jeden, większych rozmiarów, o wadze ok. 180 g pokrywa nawet 60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Z warzyw dużą ilość witaminy C można znaleźć w różnego rodzaju kapustach. Jej spożywanie ważne jest przede wszystkim w okresie zimowym, gdzie ciężko o świeże owoce i warzywa. W 100 g kapusty kiszonej znajduje się 18 mg witaminy C. Największą ilość witaminy C wśród warzyw zawiera papryka. Spożycie już niewielkiej ilości zielonej papryki wystarczy, aby pokryte było dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Istotne źródło witaminy C to także ziemniaki. Chociaż 100 g zawiera ok. 12 mg witaminy, to jednak w większości polskich domach spożywane są praktycznie codziennie, co sprawia, że dostarcza się jej w dużych ilościach. Najwięcej witaminy C znajduje się tuż pod skórką. Warto wiedzieć, iż wraz z czasem przechowywania ziemniaków ilość tej witaminy spada nawet o 50%.

Co jest najbogatszym źródłem witaminy C?

Cytrusy mają najwięcej witaminy C/ abcZdrowie
Cytrusy mają najwięcej witaminy C/ abcZdrowie

Bogate w witaminę C są także niektóre drzewa i krzewy, szczególni berberys, rokitnik czy wszystkim znana jarzębina. Owoce berberysu mogą zawierać nawet 10 razy więcej witaminy C niż cytryna. Napary z owoców zalecane są przy grypie czy przeziębieniu. Można je także stosować do wyrobu win, konfitur czy sosów. Kalina czy żurawina również są dobrym źródłem tego cennego składnika. Można z nich otrzymać wino, nalewki, soki czy galaretki. Wszyscy dokładnie wiedzą, jak wygląda jarzębina, ale większość nie jest świadoma, iż jest ona bardzo dobrym źródłem witaminy C. Przyrządza się z niej herbatki, wódki czy likiery.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Rola witaminy C w organizmie

Naturalna witamina C spełnia w organizmie człowieka wiele istotnych funkcji. Oto wybrane z nich:

  • podnoszenie odporności organizmu,
  • uczestnictwo procesie przemiany materii (przenoszenie elektronów),
  • współuczestnictwo w syntezie kolagenu (dzięki temu rany szybciej się goją, a kości szybciej zrastają),
  • współdziałanie w procesie regeneracji witaminy E,
  • działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne w odniesieniu do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • przeciwdziałanie procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki,
  • uczestnictwo w wytwarzaniu czerwonych krwinek.

Rozwiąż nasze testy i sprawdź:

Skutki niedoboru witaminy C

Witamina C odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie, toteż skutki niedoboru tej witaminy mogą mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Oto niektóre z nich:

  • osłabiona odporność,
  • apatia, zmęczenie, brak apetytu, bóle mięśniowe,
  • obrzęki i krwawienie z dziąseł - tzw. szkorbut (gnilec),
  • zwiększona łamliwość kości i wolniejsze gojenie się ran (problemy te wynikają z niedoboru kolagenu w organizmie),
  • nieprawidłowości w przemianie kwasów tłuszczowych.

Aby uniknąć niedoboru witaminy C, zaleca się korzystanie z tabel dietetycznych, które podają ilość witaminy C w danym produkcie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka