Produkty, które najsilniej zakwaszają organizm. Sprawdź, które z nich jadłeś codziennie
Gospodarka kwasowo-zasadowa jest czynnikiem znacząco wpływającym na nasze zdrowie.
Niestety, duża część produktów, które codziennie lądują na naszych stołach, nie sprzyja utrzymaniu zasadowego pH płynów ustrojowych.
Warto pamiętać, że zakwaszony organizm w dłuższej perspektywie czasowej jest narażony na wiele poważnych chorób – począwszy od próchnicy, przez schorzenia układu sercowo-naczyniowego i osteoporozę, aż po choroby nowotworowe.
Aby zrównoważyć gospodarkę kwasowo-zasadową, należy przede wszystkim zwiększyć w diecie podaż warzyw i owoców.
Co jednak należy z niej wyeliminować?
Poznaj kilka powszechnie lubianych produktów, które powinieneś ograniczyć, aby uniknąć zakwaszenia organizmu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Składnik, który utrudnia odchudzanie. Znajdziesz w większości produktów
Cukier i czekolada
Naszym największym wrogiem jest naturalnie sacharoza – cukier w postaci białych kryształków, którym raczą nas producenci słodyczy, wyrobów cukierniczych i słodkich napojów.
Groźny okazuje się również syrop glukozowo-fruktozowy będący składnikiem całego grona przetworzonych produktów.
Spożycie cukru skutkuje obniżeniem pH krwi oraz zakwaszeniem organizmu, szczególnie gdy unikamy pokarmów zasadotwórcych.
Prowadzi to do nadmiernego wydzielania soków trawiennych, które może się skończyć nawet powstaniem wrzodów żołądka.
Uważaj – jesteś w błędzie, jeśli sądzisz, że zastępując cukier gorzką czekoladą o wysokiej zawartości kakao, uchronisz się przed zakwaszeniem.
Czekolada w każdej postaci zawiera kwasotwórcze substancje, a są nimi zarówno cukier, jak i kakao oraz tłuszcz roślinny.
Dlatego właśnie efektem nadużycia czekoladowych łakoci w wielu przypadkach jest zgaga.
Zobacz też: Gdy poziom cukru jest za wysoki, organizm wysyła sygnały ostrzegawcze
Produkty mączne
Pieczywo i ciasta to produkty uwielbiane przez miliony Polaków.
Niestety, nie można przejść obojętnie obok ich silnie kwasotwórczych właściwości.
Spożywanie dużych ilości pokarmów mącznych grozi nadkwasotą, zgagą i podrażnieniem błony śluzowej układu pokarmowego.
Pamiętajmy również, że w pieczywie znajduje się wiele łatwo wchłanialnych cukrów, które sprzyjają szybkiemu podniesieniu stężenia glukozy we krwi i odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Zawierają również gluten, który powinien zostać wykluczony z diety osób cierpiących na dolegliwości trawienne – cechuje go działanie prozapalne, ponadto obarczany jest winą za całą gamę chorób.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Lody
Kiedy latem doskwierają nam upały, zimne lody wydają się niemal błogosławieństwem.
Niestety, za walorami smakowymi nie idą właściwości prozdrowotne.
Lody dostarczają dużego zastrzyku glukozy, obciążającego nadmiernie trzustkę i po czasie powodującego senność i ociężałość oraz odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Ponadto, jeśli nie są domowej produkcji, zawierają wiele szkodliwych substancji konserwujących oraz wzmacniaczy smaku.
Wisienkę na torcie stanowi fakt, że niemal wszystkie ich składniki (oprócz wody) są kwasotwórcze.
Zatem częste jedzenie lodów może nie tylko negatywnie odbić się na naszej sylwetce, ale także przyprawić o zgagę.
Mięso
Pewnie nieraz zajadałeś się mięsnymi frykasami ekologicznego pochodzenia.
Sądzimy, że zjedzenie schabu od sprawdzonego dostawcy jest zupełnie bezpieczne, a nawet wskazane w zdrowej diecie.
Poniekąd jest to prawda, ponieważ swojskie mięso czy domowej roboty wędliny znacznie przewyższają składem nafaszerowaną chemią żywność z supermarketów, której przypisuje się nawet działanie rakotwórcze.
Zawiera ona dodatkowo mnóstwo soli, znacznie obniżającej pH ustroju.
Pamiętaj jednak, że każdy rodzaj mięsa silnie zakwasza organizm i nie należy przesadzać nawet z pozornie najbezpieczniejszymi produktami.
Zobacz też: Organizm wysyła ci sygnały, gdy masz problemy z poziomem cukru
Kawa i herbata
Te dwa najpopularniejsze napoje pobudzające niestety również wykazują działanie obniżające pH krwi.
Mała czarna o poranku wprawdzie smakuje wyśmienicie i gwarantuje szybki przypływ energii, jednak należy pamiętać o popiciu jej szklanką wody.
Kawa odwadnia, co ciągnie za sobą skutki w postaci zakwaszenia.
Herbatę natomiast uważa się za jej zdrowszy zamiennik, m.in. ze względu na zawartość flawonoidów. Jest w tym wiele prawdy, bowiem herbaty biała i zielona mają działanie zasadotwórcze.
Nie wolno jednak przesadzać z czarną herbatą – ta powoduje obniżenie pH płynów ustrojowych.
Alkohol
Jest rakotwórczy, uszkadza wątrobę, układ nerwowy i niemal wszystkie narządy wewnętrzne.
O szkodliwości picia alkoholu nie trzeba nikogo przekonywać – każda dorosła osoba pije go na własną odpowiedzialność.
Obecnie trwają spekulacje na temat prozdrowotnych właściwości niektórych trunków, takich jak czerwone wino (ze względu na zawartość polifenoli) oraz niepasteryzowanych odmian piwa.
Faktem jest jednak, że mimo to każdy alkohol zakwasza organizm, a jego nadmierne spożycie skutkuje nie tylko porannym bólem głowy, ale także zgagą.