2 z 6Mięso z kością
Białko jest podstawowym budulcem chrząstki stawowej. Dzięki niemu staw jest silny, elastyczny i giętki. Odpowiednia ilość białka w diecie, tak zwierzęcego, jak i roślinnego, zapewni lepsze funkcjonowanie stawów. Co zatem włączyć do diety?
Bogatym źródłem białka są jaja, produkty mleczne, ale także warzywa strączkowe. Fasola, groch, soczewica, ciecierzca – to rośliny, których spożywanie wzmocni stawy.
W kwestii białek zwierzęcych, nie można pominąć żelatyny. To składnik często wspominany przy okazji domowych sposobów na zdrowe stawy. Nie bez przyczyny. Żelatynę pozyskuje się wskutek reakcji chemicznych z kolagenu. A kolagen to przecież główny składnik ścięgien. Na żelatynę w galaretkach lepiej jednak uważać, cukier w nich zawarty może tylko zaszkodzić stawom.
Zdecydowanie korzystniejsze będzie jedzenie gotowanego z kością mięsa i picie wywarów z tych produktów.
Przeczytaj także: Wygodne i uniwersalne ubranka za mniej niż 60 zł