Produkty, które niszczą twój mózg. Zobacz, czego się wystrzegać dla zdrowia mózgu
Jagody, tłuste ryby i orzechy są znane ze swoich właściwości poprawiających pracę mózgu. Skoro jednak istnieje jedzenie dobre dla neuronów, musi być też to złe.
Które produkty degenerują nasz mózg?
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Orzechy włoskie mogą wspomóc męską płodność
Kostki rosołowe
Popularny dodatek do zup i sosów to sama chemia. Wywary z warzyw i mięsa odeszły do lamusa, ustępując mięsa przesolonym dodatkom.
Glutaminian sodu zawarty w kostkach bulionowych prowadzi do trwałego uszkodzenia systemu nerwowego, co niestety odbija się na naszej pamięci i procesach poznawczych.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Zupa dla zestresowanych
Guma do żucia
Naukowcy z Kalifornii postanowili przeprowadzić badania, które wykazałyby związek między żuciem gumy a spadkiem IQ.
Eksperyment polegał na badaniu procesów zachodzących w mózgu podczas czytania, nauki i przywoływania wspomnień przy jednoczesnym żuciu gumy balonowej. Okazało się, że długotrwałe gryzienie zaburzało koncentrację i pogarszało pamięć.
Zobacz też: Guma do żucia z marihuaną może leczyć zespół jelita drażliwego
Warzywa w puszce
Bisfenol A (BPA), toksyczna substancja zawarta m.in. w pomidorach z puszki, obniża płodność, może powodować nowotwory i problemy neurologiczne.
W procesie obróbki warzywa zostają pozbawione składników odżywczych. BPA w połączeniu z niepełnowartościowym produktem destrukcyjnie wpływają na zdrowie całego organizmu i funkcjonowanie mózgu.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Schudła 70kg
Ryby drapieżne
Ryby, będące źródłem kwasów omega-3 są doskonałym pożywieniem dla neuronów. Jednak te, które znajdują się na końcu łańcucha pokarmowego, czyli drapieżne, mogą zaburzać procesy poznawcze.
Wg badań czasopisma Medycyny Integracyjnej, winowajcą jest rtęć. Osoby, które 3 razy w tygodniu spożywają ryby takie jak tuńczyk, miecznik i okoń mogą mieć problemy z koncentracją i pamięcią.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Gofry i frytki
Gofry, frytki, a także kiełbasa, hamburgery, karkówka i margaryna to produkty bogate w tłuszcze zwierzęce i trans.
Kwasy tłuszczowe i trans atakują serce i kości, jednocześnie powodując otyłość. Tłuszcze te hamują też wytwarzanie w mózgu dopaminy, odpowiadającej m. in. za motywację i ambicję.
Jeśli chcesz dbać o pamięć i koncentrację, ogranicz te produkty, albo łącz je z produktami, które sprzyjają zdrowiu mózgu.
Zobacz też: Zioła, które regenerują mózg
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl