Trwa ładowanie...

Produkty, które powodują bóle głowy

 Magdalena Bury
Magdalena Bury 11.11.2019 11:55
Produkty, które powodują bóle głowy
Produkty, które powodują bóle głowy

Bóle głowy są zaliczane do najczęściej występujących schorzeń na świecie. Zmagają się z nim miliony osób, ale na szczęście możemy z tym walczyć. Według najnowszych badań naukowców z Uniwersytetu Cincinnati za migrenę odpowiedzialne jest jedzenie. W składzie szkodliwych produktów znajdziemy: kofeinę, glutaminian sodu, azotyny i alkohol.

1. Kofeina

Kofeiny nie musisz odstawiać całkowicie. Kluczem do sukcesu jest tutaj umiar. Lekarze zalecają nie więcej niż 400 miligramów kofeiny dziennie, co odpowiada ok. dwóm filiżankom kawy. Zbyt duża ilość tej substancji w codziennej diecie może spowodować nie tylko bóle głowy, ale i lęki oraz zaburzenia depresyjne.

Nadmierne picie kawy powoduje bóle głowy
Nadmierne picie kawy powoduje bóle głowy (123rf)

2. Glutaminian sodu

Kolejnym składnikiem przyprawiającym nas o ból głowy jest glutaminian sodu. Stosuje się go w daniach kuchni azjatyckiej, chipsach, różnego rodzaju przekąskach, przyprawach, kostkach rosołowych czy w danich w proszku. Według naukowców ten związek chemiczny jest najbardziej szkodliwy w płynach – czyli np. w gotowych zupach czy sosach do sałatek.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Łatwo możemy go jednak wyeliminować – wybierajmy świeże owoce, warzywa i gotujmy w domu. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że w składzie dania nie ma ani grama szkodliwych substancji.

3. Azotyny

Za bóle głowy odpowiedzialne są również azotyny – konserwanty znajdujące się np. w boczku, kiełbasie, szynce i wędlinie. I chociaż substancje tego rodzaju nie są używane tak często jak kiedyś, dietetycy i lekarze polecają czytać etykiety każdego kupowanego przez nas produktu.

Podczas podgrzewania żywności z azotynami w składzie dochodzi do uwolnienia się nitrozamin – związków wykazujących silne działanie kancerogenne.

4. Alkohol

O tym, że nadmierne picie alkoholu powoduje bóle głowy, wie chyba każdy z nas. Według lekarzy najwięcej problemów przysparza picie czerwonego wina oraz czystej wódki.

Ból głowy po spożywaniu alkoholu wynika z działania dehydrogenaz – enzymów produkowanych przez wątrobę. To właśnie dzięki nim alkohol przekształcany zostaje w kwas octowy oraz aldehyd octowy.

Kwas octowy przyczynia się do problemów z układem trawiennym, które tak często odczuwamy po piciu alkoholu. Drugi związek natomiast podwyższa ciśnienie krwi i przyspiesza tętno. I to właśnie on jest odpowiedzialny za pulsujący ból głowy następnego ranka.

5. Przyczyny bólu głowy

Zdarza się, że nie mamy pewności, co do produktu wywołującego bóle głowy. Lekarze zalecają więc prowadzenie dziennika swoich posiłków i zapisywania w nim terminów pojawiających się migren. Eliminacja produktów może pomóc w usunięciu z diety tych najbardziej niebezpiecznych.

Badania opublikowane w czasopiśmie "Headache" wskazują, że dieta o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu, bezglutenowa czy ta bogata w kwas foliowy może być najlepszą drogą w profilaktyce bólów głowy. Sięganie po zdrowe produkty pomoże dodatkowo w walce z nadwagą i przyczyni się do obniżenia ryzyka wystąpienia chorób serca.

Zgodnie z maksymą "jesteś tym, co jesz" jedzmy dużo świeżych owoców, warzyw, ryb oraz chudego mięsa. Odrzucenie żywności przetworzonej oraz zmniejszenie ilości wypijanej kawy na pewno zniweluje częstotliwość migren.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze