Produkty, które powoli niszczą organizm. Czego nie wiemy o jedzeniu?
Współcześnie dużo się mówi o epidemii otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów, zaburzeń psychicznych i emocjonalnych. Mimo postępu medycyny, jesteśmy podatni na bakterie i wirusy. Czujemy się coraz częściej chronicznie zmęczeni. Miewamy obniżenie nastroju, przechodzące nieraz w depresję.
Źródeł dolegliwości możemy szukać, co jemy. Toksyczne substancje i szkodliwe procesy przetwarzania powodują negatywne zmiany w organizmie. Obejrzyj naszą galerię i sprawdź, czego unikać.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też:Jeden szczegół na skórze może zdradzić, czy twoja tarczyca jest zdrowa
Margaryna
Mimo bogactwa dostępnych na rynku margaryn, warto zastąpić je prawdziwym masłem, oliwą z oliwek i olejem kokosowym.
W maśle znajdziemy cenne witaminy, podczas gdy proces produkcji margaryny sprzyja powstawaniu substancji rakotwórczych.
Napoje gazowane i energy drinki
Orzeźwiające napoje gazowane i napoje energetyczne, nawet teoretycznie dietetyczne, zawierają dużo substancji słodzących. Prowadzą do nadwagi, a w konsekwencji do otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia.
Nadmiar kofeiny nie tylko uszkadza układ krwionośny, lecz również prowadzi do zaburzeń, takich jak chroniczne zmęczenie i apatia, a nawet zaburzeń lękowych i nieuzasadnionego zdenerwowania. Ponadto, kofeina uzależnia.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Mięso
Przetworzone mięso może być przyczyną chorób ciała i duszy. Zauważa się związki między jego spożyciem a rozwojem nowotworów, czy zaburzeń psychicznych. Chemiczne związki mogą prowadzić do rozwoju raka jelit.
Czerwone mięso może sprzyjać namnażaniu komórek nowotworowych, jest ciężkostrawne, a substancje, którymi faszeruje się zwierzęta w celu przyspieszenia wzrostu, również nie są dla organizmu obojętne.
Płatki śniadaniowe
Uwielbiane przez dorosłych i dzieci na całym świecie płatki, reklamowane są jako smaczna i zdrowa przekąska. Jest to jednak zarazem prawdziwa cukrowa bomba. Sztuczne wzbogacanie płatków witaminami, może powodować ich nadmierne spożycie.
Mówiąc o płatkach, przyjrzyjmy się dodatkom do nich. Jogurty bez tłuszczu robią furorę jako produkt zdrowy i dietetyczny. Zawierają jednak dużo cukru, sztucznych słodzików, syropu kukurydzianego. Pamiętajmy, że brak tłuszczu nie oznacza braku kalorii, więc beztłuszczowy jogurt niekoniecznie sprzyja w odchudzaniu.
Chipsy i słodkie przekąski
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że chipsy i słodkie przekąski nie należą do zbyt zdrowych. Mimo to nadal często po nie sięgamy, nieświadomi, ile niosą zagrożeń.
Tuczą i szkodzą układowi krwionośnemu z powodu ogromnej zawartości soli, kalorii, cholesterolu i tłuszczu. W chwilach, gdy potrzebujemy coś przegryźć, sięgnijmy lepiej po warzywa, owoce lub orzechy.
Zobacz też:Substancje rakotwórcze w wędzonym mięsie
Ser żółty
Oprócz bogactwa wapnia, ser zawiera mnóstwo tłuszczu. Powoduje nadwagę i wzrost cholesterolu we krwi. W ostatnich latach zauważa się bardzo wysoki poziom cholesterolu u coraz młodszych osób. Przyczyną jest sięganie po szybkie dania, w których jest dużo sera, jak pizza lub tosty.
Dostępne w masowej sprzedaży sery z hipermarketów nie dojrzewają w naturalny sposób, lecz są faszerowane chemią, która może sprzyjać rozwojowi nowotworów.
Pamiętając, że ''jesteś tym, co jesz”, uważnie wybierajmy składniki diety. Lata niezdrowego odżywiania mogą pozostawić trwałe ślady w organizmie, trudne do usunięcia nawet przez farmakoterapię i restrykcyjne diety. Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc warto jak najwcześniej wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl