2 z 7Węglowodany proste
Węglowodany są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu, dają nam energię i przyczyniają się do zdrowego funkcjonowania mózgu, serca i mięśni. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie węglowodany są sobie równe! Dobrą zasadą jest unikanie węglowodanów prostych, czyli białego pieczywa, białego makaronu, białego ryżu. Można je znaleźć także w cukrze rafinowanym, ciastkach, ciastach i innych słodyczach. Są one szybko trawione i absorbowane. Węglowodany te rozkładają się w organizmie na takiej samej zasadzie, jak cukier i spowalniają metabolizm. Stawiajmy w diecie na węglowodany złożone, które z kolei są trawione znacznie dłużej przez układ pokarmowy i dostarczają energii na dłużej. Przykładami takich produktów są pełne ziarna, warzywa bogate w skrobię i warzywa strączkowe, brązowy ryż, soczewica. Zawierają one również błonnik. Dowiedziono, że kobiety, które jedzą więcej błonnika, utrzymują stałą wagę niezależnie od aktywności fizycznej i spożycia tłuszczu.