Poznaj ugli – brzydki i niesamowicie zdrowy owoc
Ugli zdecydowanie nie należy do atrakcyjnych wizualnie owoców. Ten pochodzący z Jamajki cytrus, będący krzyżówką grejpfruta, pomarańczy i tangerynki może odstraszać porowatą, zieloną skórką z licznymi brązowymi przebarwieniami.
Brzydka powłoka nie jest jednak wskaźnikiem wartości owocu. Kryje się pod nią niezwykle aromatyczny, smaczny i zdrowy miąższ – prawdziwa bomba składników odżywczych. Jeżeli jesteśmy znudzeni innymi cytrusami, warto postawić na ugli, które nie ustępuje ich prozdrowotnym właściwościom.
Wspomaga serce
Regularne sięganie po ugli pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, co chroni układ sercowo-naczyniowy przed licznymi chorobami. Obniża się ciśnienie krwi, spada ryzyko zawału, udaru mózgu i miażdżycy. Wysoka zawartość witaminy C (wystarczy połówka owocu, by pokryć 70 proc. zapotrzebowania na ten składnik) wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Nie bez znaczenia jest także obecna w ugli witamina A, E, witaminy z grupy B oraz wapń, żelazo, potas czy magnez.
Ugli warto polecić zwłaszcza osobom narażonym na silny stres, palącym papierosy czy aktywnym fizycznie, które w największym stopniu narażone są na deficyty witamin. Co ciekawe, owoc może pomóc uniknąć nieprzyjemnych objawów kaca, sprzyjając produkcji enzymu przyspieszającego usuwanie alkoholu z krwi.
Odchudzanie
Dzięki wysokiej zawartości błonnika i wody, owoc jest idealną propozycją na śniadanie dla osób na diecie. Mimo że jest słodki, zawiera niewiele kalorii – około 40 w 100 gramach. Nie tylko na długo zaspokoi apetyt, ale dodatkowo poprawi perystaltykę jelit. To zatem w pełni naturalne lekarstwo na uciążliwe zaparcia, które są jednym z czynników sprzyjających rozwojowi raka jelita grubego. Błonnik zawarty w ugli usuwa nagromadzone w organizmie toksyny, które mogą sprzyjać powstawaniu komórek nowotworowych.
Poprawa odporności
Dzięki tak dużemu zastrzykowi witaminy C znacznie sprawniej działa nasz układu immunologiczny. Następuje szybszy wzrost i poprawa sprawności komórek odpornościowych typu B i T, które odpowiadają za niszczenie wnikających do organizmu mikroorganizmów.
Warto wiedzieć, że witamina C bierze udział w procesie produkcji kolagenu, dzięki któremu nasza skóra jest jędrna i elastyczna. Zawarte w owocu przeciwutleniacze eliminują szkodliwe wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie zmarszczek i sprzyjające licznym chorobom. Ugli to zatem smaczna recepta na młode, witalne i zdrowe ciało.
Cechy najlepszych owoców
W porównaniu z innymi cytrusami jest naprawdę słodki, a jednocześnie bardzo orzeźwiający. Ważne jest jednak dokonanie umiejętnego wyboru. Choć ugli osiągają zwykle spore rozmiary, najlepiej smakują owoce mniej okazałe. Są słodsze i bardziej mięsiste. Przed zakupem dobrze przyjrzyjmy się skórce. Poczerniałe rozległe plamy mogą świadczyć o tym, że wnętrze zaczęło już pleśnieć.
Owoc nie jest zbyt wymagający. Po zerwaniu przestaje dojrzewać, dlatego w temperaturze pokojowej można przechowywać go nawet przez tydzień. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, sałatek, napojów, a także jako konfitura.