Poznaj ugli – brzydki i niesamowicie zdrowy owoc

Ugli zdecydowanie nie należy do atrakcyjnych wizualnie owoców. Ten pochodzący z Jamajki cytrus, będący krzyżówką grejpfruta, pomarańczy i tangerynki może odstraszać porowatą, zieloną skórką z licznymi brązowymi przebarwieniami.

Brzydka powłoka nie jest jednak wskaźnikiem wartości owocu. Kryje się pod nią niezwykle aromatyczny, smaczny i zdrowy miąższ – prawdziwa bomba składników odżywczych. Jeżeli jesteśmy znudzeni innymi cytrusami, warto postawić na ugli, które nie ustępuje ich prozdrowotnym właściwościom.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF

/ 4Wspomaga serce

Regularne sięganie po ugli pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, co chroni układ sercowo-naczyniowy przed licznymi chorobami. Obniża się ciśnienie krwi, spada ryzyko zawału, udaru mózgu i miażdżycy. Wysoka zawartość witaminy C (wystarczy połówka owocu, by pokryć 70 proc. zapotrzebowania na ten składnik) wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Nie bez znaczenia jest także obecna w ugli witamina A, E, witaminy z grupy B oraz wapń, żelazo, potas czy magnez.

Ugli warto polecić zwłaszcza osobom narażonym na silny stres, palącym papierosy czy aktywnym fizycznie, które w największym stopniu narażone są na deficyty witamin. Co ciekawe, owoc może pomóc uniknąć nieprzyjemnych objawów kaca, sprzyjając produkcji enzymu przyspieszającego usuwanie alkoholu z krwi.

/ 4Odchudzanie

Obraz
© Źródło:123RF

Dzięki wysokiej zawartości błonnika i wody, owoc jest idealną propozycją na śniadanie dla osób na diecie. Mimo że jest słodki, zawiera niewiele kalorii – około 40 w 100 gramach. Nie tylko na długo zaspokoi apetyt, ale dodatkowo poprawi perystaltykę jelit. To zatem w pełni naturalne lekarstwo na uciążliwe zaparcia, które są jednym z czynników sprzyjających rozwojowi raka jelita grubego. Błonnik zawarty w ugli usuwa nagromadzone w organizmie toksyny, które mogą sprzyjać powstawaniu komórek nowotworowych.

/ 4Poprawa odporności

Obraz
© Źródło: 123RF

Dzięki tak dużemu zastrzykowi witaminy C znacznie sprawniej działa nasz układu immunologiczny. Następuje szybszy wzrost i poprawa sprawności komórek odpornościowych typu B i T, które odpowiadają za niszczenie wnikających do organizmu mikroorganizmów.

Warto wiedzieć, że witamina C bierze udział w procesie produkcji kolagenu, dzięki któremu nasza skóra jest jędrna i elastyczna. Zawarte w owocu przeciwutleniacze eliminują szkodliwe wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie zmarszczek i sprzyjające licznym chorobom. Ugli to zatem smaczna recepta na młode, witalne i zdrowe ciało.

/ 4Cechy najlepszych owoców

Obraz
© Źródło: 123RF

W porównaniu z innymi cytrusami jest naprawdę słodki, a jednocześnie bardzo orzeźwiający. Ważne jest jednak dokonanie umiejętnego wyboru. Choć ugli osiągają zwykle spore rozmiary, najlepiej smakują owoce mniej okazałe. Są słodsze i bardziej mięsiste. Przed zakupem dobrze przyjrzyjmy się skórce. Poczerniałe rozległe plamy mogą świadczyć o tym, że wnętrze zaczęło już pleśnieć.

Owoc nie jest zbyt wymagający. Po zerwaniu przestaje dojrzewać, dlatego w temperaturze pokojowej można przechowywać go nawet przez tydzień. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, sałatek, napojów, a także jako konfitura.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka