- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Produkty, których nie należy odgrzewać
Odgrzewanie jedzenia to powszechnie stosowana praktyka z racji oszczędności czasu i wygody. Warto jednak wiedzieć, które produkty można bezpiecznie spożywać po ponownej obróbce termicznej, a które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Być może ciężko w to uwierzyć, ale niektóre rodzaje zdrowej żywności po odgrzaniu nie tylko tracą ważne składniki odżywcze, ale wręcz mogą nam szkodzić.
Zobacz także: Co się stanie, gdy odstawisz mleko? Możesz się zdziwić
Szpinak
Odgrzewanie szpinaku nie jest korzystne dla organizmu. Należy go spożywać zaraz po przygotowaniu. Powód? Po odgrzaniu zawarte w nim azotany zmieniają się w azotyny, przez co warzywo zaczyna mieć działanie rakotwórcze. Aby bezpiecznie spożywać przygotowany szpinak, należy schłodzić go do minus 5 stopni Celsjusza, co zapobiega wytwarzaniu się azotynów oraz komponować go z jedzeniem zawierającym antyoksydanty.
Seler
Seler zwykle używany jest podczas przygotowywania bulionów i zup. Podobnie jak szpinak, zawiera on azotany, które w wyniku odgrzewania zmieniają się w szkodliwe azotyny. Jeśli spożywamy zupę z selerem, należy ją zjeść od razu lub usunąć z niej warzywo przed ponownym podgrzaniem. To samo tyczy się marchwi czy buraków.
Kurczak
Kurczak jest szczególnie niebezpieczny, jeśli spożywa się go dzień po przygotowaniu. Może wywołać problemy trawienne, ponieważ po ponownej obróbce termicznej dochodzi do zmiany struktury białka. Jest to powód do zmartwień, gdyż kurczak zawiera znacznie więcej protein niż czerwone mięso. Zamiast go podgrzewać, lepiej zjeść go na zimno albo podgrzewać w niskiej temperaturze przez dłuższy czas.
Zobacz także: 5 czynników, które zwiększają ryzyko choroby serca
Grzyby
Odgrzewane grzyby stanowią największe ryzyko dla zdrowia. Należy spożywać je zaraz po przyrządzeniu lub na zimno kolejnego dnia. Odgrzewanie sprawia, że mogą one powodować nie tylko problemy zdrowotne związane z trawieniem, ale i z sercem.