Produkty, których nie należy odgrzewać

Odgrzewanie jedzenia to powszechnie stosowana praktyka z racji oszczędności czasu i wygody. Warto jednak wiedzieć, które produkty można bezpiecznie spożywać po ponownej obróbce termicznej, a które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Być może ciężko w to uwierzyć, ale niektóre rodzaje zdrowej żywności po odgrzaniu nie tylko tracą ważne składniki odżywcze, ale wręcz mogą nam szkodzić.

Zobacz także: Co się stanie, gdy odstawisz mleko? Możesz się zdziwić

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kobiety / Shutterstock

/ 4Szpinak

Odgrzewanie szpinaku nie jest korzystne dla organizmu. Należy go spożywać zaraz po przygotowaniu. Powód? Po odgrzaniu zawarte w nim azotany zmieniają się w azotyny, przez co warzywo zaczyna mieć działanie rakotwórcze. Aby bezpiecznie spożywać przygotowany szpinak, należy schłodzić go do minus 5 stopni Celsjusza, co zapobiega wytwarzaniu się azotynów oraz komponować go z jedzeniem zawierającym antyoksydanty.

/ 4Seler

Obraz
© Zdjęcie selera / Shutterstock

Seler zwykle używany jest podczas przygotowywania bulionów i zup. Podobnie jak szpinak, zawiera on azotany, które w wyniku odgrzewania zmieniają się w szkodliwe azotyny. Jeśli spożywamy zupę z selerem, należy ją zjeść od razu lub usunąć z niej warzywo przed ponownym podgrzaniem. To samo tyczy się marchwi czy buraków.

/ 4Kurczak

Obraz
© Źródło: 123RF

Kurczak jest szczególnie niebezpieczny, jeśli spożywa się go dzień po przygotowaniu. Może wywołać problemy trawienne, ponieważ po ponownej obróbce termicznej dochodzi do zmiany struktury białka. Jest to powód do zmartwień, gdyż kurczak zawiera znacznie więcej protein niż czerwone mięso. Zamiast go podgrzewać, lepiej zjeść go na zimno albo podgrzewać w niskiej temperaturze przez dłuższy czas.

/ 4Grzyby

Obraz
© Źródło: 123RF

Odgrzewane grzyby stanowią największe ryzyko dla zdrowia. Należy spożywać je zaraz po przyrządzeniu lub na zimno kolejnego dnia. Odgrzewanie sprawia, że mogą one powodować nie tylko problemy zdrowotne związane z trawieniem, ale i z sercem.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka