Po co dodajemy ziele angielskie do potrawy? O tym mogłeś nie wiedzieć

Nazwa tej przyprawy nieco nas zwodzi, ponieważ ziele angielskie nie pochodzi z Wielkiej Brytanii, a z Ameryki Środkowej. Występuje też pod innym nazwami, np. pieprz pachnący czy pieprz goździkowy, co oddaje jego aromatyczny charakter.

Ziele angielskie to tak naprawdę owoce korzennika lekarskiego – wiecznie zielonego drzewa dorastającego do 10 m. Roślina potrzebuje około pięciu lat, aby wydać owoce, które są najpierw zielone, a dojrzewając, zmieniają barwę na szkarłat, natomiast po ususzeniu – na żółto-brązową.

Dlaczego warto dodawać je po posiłków?

Przeczytaj także:Ziele angielskie – właściwości zdrowotne

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie przyprawy / Shutterstock

/ 4Dla zdrowia

Główne składniki przyprawy mają właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające i uśmierzające ból. Wspomagają układ trawienny i przeciwdziałają wzdęciom. Dlatego warto ją dodawać do potrawy, by pomóc jelitom strawić posiłek.

Ziele angielskie zawiera dobroczynny olejek eteryczny, eugenol, który ma słodki, intensywny zapach i z którego produkuje się wanilinę. Ma on właściwości antyseptyczne, znieczulające i pobudzające. Eugenol stosuje się np. w stomatologii do odkażania kanałów zębowych.

/ 4Witaminy i składniki mineralne

Obraz
© Zdjęcie przyprawy / Shutterstock

Przyprawa zawiera składniki mineralne, takie jak potas, mangan, żelazo, miedź, selen i magnez. Żelazo jest ważnym elementem metabolizmu komórkowego.

Jest też potrzebne do produkcji czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Potas pomaga utrzymać tętno i ciśnienie krwi na właściwym poziomie. Przyprawa jest także dobrym źródłem witaminy A, B6, ryboflawiny, niacyny i witaminy C.

Należy jednak pamiętać, że do potraw dodajemy maksymalnie 1g ziela angielskiego.

/ 4Wybór i przechowywanie

Obraz
© Zdjęcie przyprawy / Shutterstock

Ziele angielskie najlepiej kupować w postaci ziarnistej, a nie w proszku, aby uniknąć zanieczyszczeń w przyprawie. Jeśli potrzebujemy wersji sproszkowanej, najlepiej ziarnka mielić bezpośrednio przed użyciem. Kulki ziela angielskiego powinny być stosunkowo ciężkie, okrągłe i zwarte.

Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez wiele miesięcy. W postaci sproszkowanej przyprawę należy przechowywać w lodówce w próżniowym pojemniku i najlepiej spożyć ją jak najszybciej, zanim smak ulotni się wraz z olejkami eterycznymi.

/ 4W kuchni

Obraz
© Zdjęcie przyprawy / Shutterstock

Jeśli chcesz zachować zapach i smak ziela angielskiego, najlepiej dodawaj je do posiłku w końcowym etapie przygotowania. Zbyt długie gotowanie może sprawić, że olejki eteryczne całkowicie się ulotnią.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka