Podgrzewasz je w mikrofalówce? To krok do miażdżycy!
To urządzenie ma w domu spora część z nas. Szybko i łatwo podgrzewa jedzenie. Mikrofalówka. Wkładamy do niej prawie wszystko. Czy wiesz jednak, czego w niej podgrzewać nie wolno? Prawdopodobnie słyszałeś o plastikowych pojemnikach, które włożone do mikrofalówki topią się, wydzielają szkodliwe dla zdrowia toksyny lub wywołują pożar.
Jak się okazuje, istnieje również wiele produktów spożywczych, których do urządzenia wkładać nie powinniśmy. Jakie to produkty? I dlaczego konkretnie nie wolno ich podgrzewać za pomocą mikrofali? Odpowiedzi znajdziesz w naszej galerii.
Przeczytaj także: Pij codziennie jedną szklankę. Organizm ci za to podziękuje
Jajka
Nawet tego nie próbuj. Gotowanie jajek w mikrofalówce może skończyć się bowiem dość widowiskowo. Wkładanie ich do urządzenia to skrajna nieodpowiedzialność, choć wydawać by się mogło, że niczym nas nie zaskoczy.
Jak się okazuje, wysokie temperatury, jakie powodują mikrofale, wytwarzają wewnątrz jajka parę. Ta z kolei powoduje wzrost ciśnienia. A to może skończyć się wybuchem. Zamiast ugotowanego jajka możesz więc mieć jajcznicę na ściankach mikrofalówki.
Przeczytaj także: Co się dzieje z płucami, gdy rzucasz palenie?
Mięso
Ten błąd popełnił kiedyś prawdopodobnie każdy z nas. Rozmrażanie mięsa w mikrofalówce jest szybsze niż w tradycyjny sposób. Po kilku minutach zmrożona szynka, pierś kurczaka, schab czy inne mięso jest miękkie i gotowe do dalszej obróbki. Obiad – w zasięgu ręki. Niestety, to tylko złudzenie.
Po pierwsze, mięso często podgrzewa się nierównomiernie, co prowadzi do powstawania gorących i chłodnych jego fragmentów. Po drugie – takie rozmrażanie sprzyja namnażaniu się przeróżnych bakterii, np. Campylobacter jejuni. Patogen ten bytuje zwykle w mięsie. Jeśli jest ono zakażone, namnażaniu sprzyja m.in. ciepło. Bakteria ginie w czasie gotowania. U człowieka wywołuje zatrucia pokarmowe.
Przeczytaj także: Niebezpieczna roślina występuje w Polsce. Nie zrywaj pod żadnym pozorem
Parówki
Jeśli jadasz podrzewane w mikrofalówce parówki, przestań to robić. Jak pokazują badania opublikowane w czasopiśmie "Food Control", w mięsie poddawanym obróbce falami elektromagnetycznymi wytwarzanymi przez mikrofalówkę może dochodzić do utleniania się cholesterolu. W efekcie tego powstają związki, które są bezpośrednio związane są z ryzykiem miażdżycy i chorobą wieńcową.
Jeśli więc chcesz podgrzać parówkę, zrób to gotując ją w wodzie.
Przeczytaj także: Smaruj skórę codziennie przez miesiąc. Pozbędziesz się blizn
Mleko kobiece
Wiele mam w czasie karmienia piersią decyduje się na odciąganie mleka i mrożenie go. Dzięki temu mogą mieć pokarm na wypadek, gdy dziecko będzie musiało zostać np. z tatą lub babcią. Trzeba jednak bardzo uważać w kwestii odmrażania i podgrzewania kobiecego mleka w mikrofalówce.
Jak podaje amerykańska Agencja Żywności i Leków, mikrofala może nierównomiernie podgrzewać mleko. W jednym miejscu może więc być ono chłodne, a w innym – gorące. Aby uniknąć poparzenia podniebienia dziecka, warto mleko wstrząsnąć po podgrzaniu.
Przeczytaj także: Śmiertelnie niebezpieczny drink. Wypalił dziurę w brzuchu mężczyzny
Chilli
Zła wiadomość dla osób lubujących się w pikantnych potrawach. Papryczka chilli jest kolejnym produktem, którego nie powinniśmy pogrzewać w mikrofali. Nawet w gotowych daniach. Dlaczego?
Okazuje się, że kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach i nadająca im pikantności w czasie silnego i szybkiego podgrzewania falami elektromagnetycznymi ulega parowaniu. Warzywo co prawda nie wybuchnie, ale opary kapsaicyny mogą podrażnić skórę i błony śluzowe. Lepiej więc uważać.
Przeczytaj także: Genialne patenty na opóźnienie siwienia włosów
Oleje
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z pestek winogron, z orzeszków ziemnych i wiele innych nie powinny być podgrzewane w mikrofalówce, szczególnie jeśli są wymieszane z wodą. Dlaczego? Jak podaje portal "Prevention", takie podgrzewanie może powodować pryskanie tłuszczu. Po otwarciu drzwiczek urządzenia istnieje więc ryzyko, że kropla tłuszczu może cię poparzyć.
Przeczytaj także: Paluszki rybne pod lupą. W składzie: skorupiaki, mięso, mąka, olej i stabilizatory
Źródła
- mashed.com