Podgrzewasz je w mikrofalówce? To krok do miażdżycy!

To urządzenie ma w domu spora część z nas. Szybko i łatwo podgrzewa jedzenie. Mikrofalówka. Wkładamy do niej prawie wszystko. Czy wiesz jednak, czego w niej podgrzewać nie wolno? Prawdopodobnie słyszałeś o plastikowych pojemnikach, które włożone do mikrofalówki topią się, wydzielają szkodliwe dla zdrowia toksyny lub wywołują pożar.

Jak się okazuje, istnieje również wiele produktów spożywczych, których do urządzenia wkładać nie powinniśmy. Jakie to produkty? I dlaczego konkretnie nie wolno ich podgrzewać za pomocą mikrofali? Odpowiedzi znajdziesz w naszej galerii.

Przeczytaj także: Pij codziennie jedną szklankę. Organizm ci za to podziękuje

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

/ 6Jajka

Nawet tego nie próbuj. Gotowanie jajek w mikrofalówce może skończyć się bowiem dość widowiskowo. Wkładanie ich do urządzenia to skrajna nieodpowiedzialność, choć wydawać by się mogło, że niczym nas nie zaskoczy.

Jak się okazuje, wysokie temperatury, jakie powodują mikrofale, wytwarzają wewnątrz jajka parę. Ta z kolei powoduje wzrost ciśnienia. A to może skończyć się wybuchem. Zamiast ugotowanego jajka możesz więc mieć jajcznicę na ściankach mikrofalówki.

/ 6Mięso

Ten błąd popełnił kiedyś prawdopodobnie każdy z nas. Rozmrażanie mięsa w mikrofalówce jest szybsze niż w tradycyjny sposób. Po kilku minutach zmrożona szynka, pierś kurczaka, schab czy inne mięso jest miękkie i gotowe do dalszej obróbki. Obiad – w zasięgu ręki. Niestety, to tylko złudzenie.

Po pierwsze, mięso często podgrzewa się nierównomiernie, co prowadzi do powstawania gorących i chłodnych jego fragmentów. Po drugie – takie rozmrażanie sprzyja namnażaniu się przeróżnych bakterii, np. Campylobacter jejuni. Patogen ten bytuje zwykle w mięsie. Jeśli jest ono zakażone, namnażaniu sprzyja m.in. ciepło. Bakteria ginie w czasie gotowania. U człowieka wywołuje zatrucia pokarmowe.

/ 6Parówki

Jeśli jadasz podrzewane w mikrofalówce parówki, przestań to robić. Jak pokazują badania opublikowane w czasopiśmie "Food Control", w mięsie poddawanym obróbce falami elektromagnetycznymi wytwarzanymi przez mikrofalówkę może dochodzić do utleniania się cholesterolu. W efekcie tego powstają związki, które są bezpośrednio związane są z ryzykiem miażdżycy i chorobą wieńcową.

Jeśli więc chcesz podgrzać parówkę, zrób to gotując ją w wodzie.

/ 6Mleko kobiece

Wiele mam w czasie karmienia piersią decyduje się na odciąganie mleka i mrożenie go. Dzięki temu mogą mieć pokarm na wypadek, gdy dziecko będzie musiało zostać np. z tatą lub babcią. Trzeba jednak bardzo uważać w kwestii odmrażania i podgrzewania kobiecego mleka w mikrofalówce.

Jak podaje amerykańska Agencja Żywności i Leków, mikrofala może nierównomiernie podgrzewać mleko. W jednym miejscu może więc być ono chłodne, a w innym – gorące. Aby uniknąć poparzenia podniebienia dziecka, warto mleko wstrząsnąć po podgrzaniu.

Przeczytaj także: Śmiertelnie niebezpieczny drink. Wypalił dziurę w brzuchu mężczyzny

/ 6Chilli

Zła wiadomość dla osób lubujących się w pikantnych potrawach. Papryczka chilli jest kolejnym produktem, którego nie powinniśmy pogrzewać w mikrofali. Nawet w gotowych daniach. Dlaczego?

Okazuje się, że kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach i nadająca im pikantności w czasie silnego i szybkiego podgrzewania falami elektromagnetycznymi ulega parowaniu. Warzywo co prawda nie wybuchnie, ale opary kapsaicyny mogą podrażnić skórę i błony śluzowe. Lepiej więc uważać.

/ 6Oleje

Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z pestek winogron, z orzeszków ziemnych i wiele innych nie powinny być podgrzewane w mikrofalówce, szczególnie jeśli są wymieszane z wodą. Dlaczego? Jak podaje portal "Prevention", takie podgrzewanie może powodować pryskanie tłuszczu. Po otwarciu drzwiczek urządzenia istnieje więc ryzyko, że kropla tłuszczu może cię poparzyć.

Źródła

  1. mashed.com
Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka