Badamy skład paluszków rybnych

Łatwo i szybko się je przyrządza. Są tanie i dostępne niemal w każdym sklepie. Chętnie jedzą je zarówno dzieci, jak i dorośli. Na niektóre paluszki rybne, bo o nich właśnie mowa, powinniśmy jednak uważać.

Oprócz mielonego mięsa ryb, w składzie tych produktów możemy znaleźć stabilizatory, regulatory kwasowości, substancje zagęszczające i spulchniające.

- Dowiadujemy się z telewizji, że ryby są niezwykle cennym uzupełnieniem diety – stanowią istotne źródło pełnowartościowego białka, a także kwasów tłuszczowych omega-3. Jednakże zakup świeżego filetu z łososia jest poza jego możliwościami finansowymi, dlatego podejmuje decyzję o zakupie paluszków rybnych… – komentuje dla WP abcZdrowie Monika Jaśkiewicz, dietetyk i ekspertka żywieniowa "Edukacji Żywieniowej.PL".

Wraz z dietetykiem przyjrzeliśmy się składowi kilku opakowań paluszków rybnych, które możemy kupić w polskich supermarketach.

Sprawdź również: 9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza

W paluszkach rybnych często kryją się szkodliwe dla zdrowia substancjeW paluszkach rybnych często kryją się szkodliwe dla zdrowia substancje
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 4Paluszki rybne firmy Family Fish

Paluszki rybne firmy Family Frost
Paluszki rybne firmy Family Frost © Arch. prywatne

Pierwszym testowanym przez nas produktem są panierowane i mrożone paluszki rybne firmy Family Fish. Tylko 50 proc. ich składu to mielone mięso ryb białych.

- Główny składnik paluszków rybnych stanowi MOMR, czyli mechanicznie odkostnione mięso rybne, pozbawione kawałków skóry i ości. Najczęściej stosuje się rozdrobnione mięso ryb chudych i średnio tłustych o jasnym mięsie. Właśnie mięso rybne (min. 60 proc.!) powinno zajmować pierwszą pozycję w składzie opisanym na opakowaniu produktu – dodaje dietetyk Monika Jaśkiewicz.

Oprócz mąki pszennej, oleju rzepakowego czy płatków ziemniaczanych, których zadaniem jest zatrzymywanie nadmiaru wody, w tych paluszkach rybnych znajdziemy związki chemiczne o tajemniczych nazwach.

Chociaż stabilizator E451 i regulator kwasowości E450 są zaliczane do substancji niezagrażających naszemu zdrowiu, w dużych ilościach mogą nam zaszkodzić. Efektem będzie zmniejszone wchłanianie żelaza, magnezu czy wapnia.

/ 4Paluszki rybne firmy Fish Time

Skład paluszków rybnych firmy Fish Time
Skład paluszków rybnych firmy Fish Time © Arch. prywatne

Testowanym przez nas produktem są także panierowane paluszki rybne z filetów. Zawierają 61 proc. ryb białych (mintaj oraz morszczuk). W panerce natomiast znajdziemy mąkę pszenną, sól, drożdże i paprykę. Paluszki są wstępnie podsmażone na oleju rzepakowym. W składzie znajduje się też skrobia ziemniaczana, grysik ryżowy oraz kolejna porcja soli.

- Paluszki rybne dostępne na rynku są uprzednio panierowane i obsmażane we fryturach otrzymanych z utwardzonych olejów roślinnych. Jest to najgorszy rodzaj tłuszczu, który wpływa na poziom cholesterolu i wzrost ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Panier użyty do tego typu produktów charakteryzuje się bogatym, ale niekoniecznie zachęcającym, składem - komentuje dietetyczka.

/ 4Paluszki rybne Ocean Sea

Paluszki rybne firmy Ocean Sea
Paluszki rybne firmy Ocean Sea © Arch. prywatne

Kolejnym testowanym produktem są paluszki rybne firmy Ocean Sea. 65 proc. składu zajmuje filet z mintaja. Reszta to mąka pszenna, olej słonecznikowy i skrobia ziemniaczana.

Tego rodzaju gotowe danie jest więc bardzo podobne do poprzednika. Dodatkowo jednak producent poinformował o możliwości zawartości mięczaków w ich składzie. Skąd się tam wzięły?

- W paluszkach rybnych zdarzają się też dodatki mięsa skorupiaków czy zwierząt rzeźnych. Producenci dodają je w celu polepszenia właściwości paluszków – dodaje dietetyczka.

/ 4Paluszki rybne Frosty

Skład paluszków rybnych Frosty
Skład paluszków rybnych Frosty © Arch. prywatne

Zbadaliśmy również paluszki rybne firmy Frosta. W ich składzie występuje 65 proc. filetu z mintaja. Pozostałą część produktu zajmują: panierka, olej słonecznikowy, mąka pszenna i skrobia ziemniaczana. Czy tego typu produkt powinien więc na stale zagościć w naszym menu?

- Paluszki rybne należą do grupy żywności wysoko przetworzonej. W procesie technologicznym tracą większość prozdrowotnych składników mineralnych czy witamin. Na próżno doszukiwać się w nich chociażby kwasów tłuszczowych omega-3. Nie stanowią one więc żadnej alternatywy dla spożycia ryb – mówi dietetyk Monika Jaśkiewicz.

Ekspertka dodaje, że żywność przetworzoną należy ograniczać. Błędne jest więc wprowadzanie paluszków rybnych w diecie dzieci, które dopiero wyrabiają prawidłowe nawyki żywieniowe.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka