Produkty o najsilniejszym udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym
Chociaż żaden produkt spożywczy nie jest w stanie całkowicie zniszczyć komórek nowotworowych, są takie, które mogą zmniejszyć ich aktywność. Zdrowa, zbilansowana dieta jest doskonałym narzędziem w profilaktyce przeciwko chorobom nowotworowym.
W składzie niektórych produktów znajdują się silne substancje przeciwrakowe.
Jakie wybierać, by cieszyć się długim zdrowiem?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Dziennikarka przeszła kurację kurkumą. Jak efekty?
Zdrowe produkty
Chociaż żaden produkt spożywczy nie jest w stanie całkowicie zniszczyć komórek nowotworowych, są takie, które mogą zmniejszyć ich aktywność. Zdrowa, zbilansowana dieta jest doskonałym narzędziem w profilaktyce przeciwko chorobom nowotworowym.
W składzie niektórych produktów znajdują się silne substancje przeciwrakowe.
Jakie wybierać, by cieszyć się długim zdrowiem?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Dziennikarka przeszła kurację kurkumą. Jak efekty?
Kapusta i brokuł
Z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Oregonie wynika, że warzywa kapustne mogą niszczyć komórki nowotworowe przy jednoczesnym pozostawieniu zdrowych w nienaruszonym stanie.
Kapusta jest także źródłem witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Regularne spożywanie warzyw kapustnych wzmacnia więc naszą odporność.
Aktywność komórek rakowych hamuje także brokuł. Jest pełen sulforafanu, który działa antyoksydacyjnie.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Siedlisko bakterii i drobnoustrojów. Lepiej wyrzucić
Maliny i oliwa
Co jeszcze warto jeść w profilaktyce przed rakiem? Maliny. Zawierają kwas elagowy – naturalny związek uniemożliwiający rozwój komórek rakowych. Znajdziemy go także w innych produktach, ale to właśnie w tych owocach jest on najbardziej skoncentrowany.
Naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa odkryli także, że komórki rakowe niszczy również oleocanthal - związek zawarty tylko i wyłącznie w oliwie.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zielona herbata i imbir
Eksperci polecają również picie zielonej herbaty, która jest pełna katechin. Wykazano, że te związki chemiczne mogą niszczyć komórki nowotworowe oraz chronią tkanki przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników.
Regularnie pita zapobiega więc uszkodzeniom DNA. Najwięcej katechin uwalnia się z zaparzonej zielonej herbaty liściastej. Warto zrezygnować z tej w torebkach.
Działanie antyrakowe wykazuje także kurkuma. Wszystko dzięki kurkuminie, jednemu ze składników tej przyprawy.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Typ pracy, który zwiększa ryzyko wystąpienia 11 rodzajów raka
Łosoś i czosnek
W diecie każdego z nas powinien znaleźć się łosoś, który jest źródłem kwasów omega-3. Chronią one organizm przed szkodliwym działaniem komórek nowotworowych. Najzdrowszy jest ten gotowany na parze.
Zdrowy jest także zmiażdżony czosnek. Zawarta w nim allicyna hamuje rozwój komórek nowotworowych. Najwięcej prozdrowotnych właściwości mają ząbki spożywane na surowo.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.