Produkty odkwaszające organizm
1 z 6Zakwaszenie organizmu
Zakwaszenie organizmu jest skutkiem spożywania żywności przetworzonej, która zaburza równowagę kwasowo-zasadową. Kwaśne pH mają wtedy nie tylko sok żołądkowy i mocz, ale także płyny wewnętrzne. W rezultacie człowiek odczuwa wiele dolegliwości zdrowotnych, m.in. zmęczenie i zaburzenia koncentracji. Możliwe jest także pojawienie się reumatyzmu czy osteoporozy. Zakwaszenie może przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia udaru krwotocznego, cukrzycy, nadwagi, a nawet nowotworów.
Możemy temu zapobiec. W sklepach znajdziemy wiele produktów alkalicznych (zasadowych), które neutralizują zbyt dużą ilość kwasów w organizmie. By cieszyć się dobrym zdrowiem, nasze menu powinno składać się aż w 80 proc. z takiej żywności.
Sprawdźmy, które produkty najlepiej odkwaszą organizm.