Prozdrowotne właściwości gorczycy. Nie tylko do produkcji musztardy (WIDEO)
Gorczyca to okrągłe, niepozorne ziarenka wykorzystywane w kuchni od lat. Nieocenione zastosowanie znalazły przy produkcji musztardy, uwielbianej przez wielu smakoszy.
Nie każdy jednak wie ile cennych właściwości posiadają różne gatunki gorczycy, zawdzięczają je przede wszystkim obecnej w ziarnach synapinie. Jest to substancja odpowiedzialna również za gorzki smak.
Poszczególne odmiany gorczycy różnią się nie tylko ostrością ale także właściwościami leczniczymi. Biała gorczyca jest najłagodniejsza, znajduje zastosowanie w leczeniu niestrawności, zaparć, stanów zapalnych żołądka i jelit.
W medycynie ludowej stosuje się masaże poduszkami gorczycowymi, mają leczyć reumatyzm i bóle stawów. Czarna gorczyca o średniej ostrości ma najszersze zastosowanie.
Wykazuje właściwości moczopędne, zapobiega zaparciom, działa przeciwzapalnie i osłonowo przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, pomaga w leczeniu przeziębień, jest antybakteryjna, niweluje także nadciśnienie.
Słynne musztardy produkuje się natomiast z nasion gorczycy sarepskiej, jej działanie prozdrowotne jest podobne jak pozostałych odmian. Warto wiedzieć, że gorczyca może być afrodyzjakiem, powoduje przekrwienia w obrębie narządów płciowych.
Może to jednak powodować poronienie u ciężarnych, nie powinny jej stosować. O dobroczynnym działaniu gorczycy na przewód pokarmowy przekonasz się pijąc pół szklanki odwaru po posiłku.
Wystarczy jedną łyżkę nasion zalać szklanką wody i gotować przez 5 minut, ulgę w bólu przyniesie okład z roztartych nasion naniesiony na gazę, a następnie na bolące miejsca na 15 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl