Przechowywanie masła. Wyjmij je z lodówki

Każdy z nas ma inny sposób na przechowywanie masła. Jedni chowają je w lodówce, a drudzy trzymają je w maselniczce w temperaturze pokojowej. Jaki jest więc najlepszy sposób na zachowanie świeżości tego produktu? Odpowiedź na to pytanie znaleźli eksperci z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa.

Zdaniem amerykańskich ekspertów masło możemy przechowywać poza lodówkąZdaniem amerykańskich ekspertów masło możemy przechowywać poza lodówką
Źródło zdjęć: © 123RF

Przechowywanie masła to dylemat, z którym każdego dnia boryka się wiele osób. Aby zachować świeżość wkładamy je do lodówki. Jednak wtedy z samego rana nie możemy zjeść ulubionej kanapki z dodatkiem masła – trzymane w niskiej temperaturze nie nadaje się od razu do rozsmarowania. Drugą opcją jest więc przechowywanie masła poza lodówką. Istnieje jednak obawa, że wtedy szybciej zepsuje się.

Zdaniem ekspertów Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) masło jest jedynym produktem spożywczym, które przetrwa w lodówce po odłączeniu jej od prądu. Okazuje się więc, że przechowując je w niskiej temperaturze popełniamy błąd.

Kluczem do zachowania świeżości masła poza lodówką jest jego skład. Tworzone jest zazwyczaj z pasteryzowanego mleka, które jest mniej narażone na rozwój bakterii. Co więcej, zawiera ok. 82 proc. tłuszczu. Wpływ na to ma także sól. Ten składnik masła zapobiega szybkiemu rozwoju bakterii.

Jedz ser i masło. Będziesz żyć dłużej

Jaki jest więc najlepszy sposób na przechowywanie masła? W okresie jesienno-zimowym dobrym rozwiązaniem będzie odpowiednia maselniczka. Powinna być szczelna, aby tlen i światło nie dotarły do schowanego w niej masła. Przyjmuje się, że masło przechowywane w ten sposób jest dobre przez ok. 7 dni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka