Przepis na ogórki kanapkowe z kurkumą i curry

Przetwory powoli zapełniają nasze spiżarnie i piwnice. Lato to czas na przygotowanie zimowych zapasów. Ogórki kanapkowe to absolutny hit! Niektórzy mówią, że te konkretne smakują jak z Lidla, inni twierdzą, że to wspaniała modyfikacja ogórków babć. Amatorzy ich smaku już parzą słoiki i szykują niezbędne przyprawy. Podpowiadamy, jak je zrobić!

Przepis na ogórki kanapkowe z curry i kurkumą to hitPrzepis na ogórki kanapkowe z curry i kurkumą to hit
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Dorota Mielcarek

Ogórki kanapkowe – zalety i wartości

Ogórki kanapkowe to świetny sposobów na urozmaicenie dań i kanapek. Pyszne i wygodne (bo już pokrojone) są od razu gotowe do podania, a ich żółtawy kolor przekonuje do siebie nawet dzieci. Fenomen takiego podania ogórków z pewnością ma związek z popularnością kanapkowych ogórków na przykład w sieci Lidl. Gdy w 2016r. ogórki zniknęły ze stałej oferty sklepu, klienci pisali wiadomości z pytaniem, kiedy i czy wrócą do sprzedaży. Wraz ze wzrostem ich popularności klienci zaczęli szukać alternatyw. Na szczęście, znamy przepis na te hitowe przetwory.

Ogórki konserwowe z curry i kurkumą, choć mniej wartościowe od kiszonych, nadal są kopalnią witamin. Wbrew pozorom marynowanie wcale nie sprawia, że warzywa tracą wartości odżywcze. Wręcz przeciwnie – w połączeniu z właściwościami przypraw i octu, nabierają nowych.

- Wiele osób nie lubi kiszonek, wówczas warto sięgnąć po warzywa konserwowe. To wspaniała alternatywa! Ogórki konserwowe nie należą do produktów kalorycznych, w 100 gramach znajduje się 25 kcal. To niewiele. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Są także źródłem błonnika pokarmowego – mówi dietetyk, Agnieszka Górska.

5 powodów, dla których warto jeść ogórki

Pamiętajmy także o wartościach kurkumy i curry. Przyprawy te są bogatym źródłem żelaza. Każda łyżeczka mielonej kurkumy ma aż 5,2 miligrama żelaza, czyli aż 65 proc. dziennego zapotrzebowania. Są także pełne manganu i witaminy E.

Żółte przyprawy są bardzo popularne w Indiach, gdzie ludzie chorują na nowotwory znacznie rzadziej niż Europejczycy. Warto zatem po nie sięgać, gdy tylko możemy i dodawać do przetworów.

Ogórki kanapkowe - opinie

- Robię ogórki kanapkowe już drugi rok i muszę przyznać, że to hit. Moje dzieci nie chciały jeść już konserwowych i ja też chętniej siegałam po kanapkowe. Są już pokrojone i mają bogatszy smak niż warszawskie - mówi Justyna, mama trójki dzieci.

Ogórki kanapkowe z curry i kurkumą
Ogórki kanapkowe z curry i kurkumą

- Ogórki kanapkowe dodaję nie tylko do kanapek, ale też do sałatek i jako dodatek do obiadu. Czasami kroję je w grubsze plastry i jem z nimi hummus - napisała Paulina, weganka z Warszawy.

- Kupiłam kiedyś takie w Lidlu i mojemu mężowi bardzo smakowały. Szukałam przepisu i znalazłam. Rok temu wyszły idealne. W tym sezonie kupuję więcej ogórków, przypraw i rozpoczynam produkcję - śmieje się Beata.

Przepis na ogórki kanapkowe jak z Lidla

Do przygotowania pysznych ogórków kanapkowcyh potrzebujesz:

• 1,5 kg ogórków średniej wielkości

• 500 ml wody

• 1 i 3/4 szklanki octu 10%

• 1 i 3/4 szklanki cukru

• 1 łyżka gorczycy

• 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

• 10 kulek ziela angielskiego

• 1 płaska łyżka kurkumy i 1 łyżka curry

• 1 płaska łyżka soli

Umyte ogórki należy pokroić w cienkie paski lub plasterki i włożyć do słoika. Zalać zalewą i uzbroić się w cierpliwość, żeby warzywa mogły się przegryźć. Najlepiej wynieść je do piwnicy lub spiżarni, gdzie jest stała temperatura i ograniczona ilość światła.

Co sprawia, że ogórki smakują wyjątkowo? To idealnie dobrane składniki, ale przede wszystkim curry, które nadaje im niepowtarzalny aromat. Jeśli nie znaliście tego przepisu wcześniej, to zapewniamy, że warto mu zaufać. Kanapki nabiorą nowego, niezapomnianego smaku.

A jaki Wy macie idealny przepis na ogórki? Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka