Trwa ładowanie...

Przepis na mazurek śliwkowy

Mazurek dobra rzecz, zwłaszcza na Wielkanoc. Wielkanoc, jako święto wielce jajowe, jest dość trudne dla alergików. Stoły uginają się pod półmiskami jaj przygotowanych na sposoby wszelakie. No i te paschy, serniki... Jednak coś słodkiego na wielkanocnym stole się uczuleniowcom należy. W takim razie może szybki i smaczny mazurek? Z aromatyczną i smakowitą karobellą śliwkową.

Mazurek śliwkowy
Mazurek śliwkowy (Smakołyki Alergika)

Potrzebujemy:

Zobacz film: "Bakalie - dietetyczne słodycze"

na ciasto:

  • 200 g mąki (może to być mąka bezglutenowa);
  • 100 g bezmlecznej margaryny;
  • łyżkę cukru pudru;
  • zimną wodę.

na masę:

  • pełną garść miękkich, suszonych śliwek (bio, niesiarkowanych);
  • łyżkę karobu (mączki chleba świętojańskiego);
  • melasę karobową - do smaku;
  • miąższ z 1/3 laski wanilii;
  • opcjonalnie - garść pokrojonych, dozwolonych w diecie bakalii, np. niesiarkowanych fig, moreli, prażonych pestek słonecznika, suszonej żurawiny etc.

Składniki ciasta zagnieść, dodając tyle wody, by uzyskać zwartą i elastyczną konsystencję. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, tworząc rant. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec, aż ciasto się zarumieni - ok. 20 minut. Śliwki namoczyć, pogotować 10 minut i zblenderować na mus. Przełożyć do rondelka, dodać karob i przesmażyć, by masa zgęstniała. Dosłodzić melasą, dodać wanilię, wymieszać, ewentualnie dodać bakalie i jeszcze ciepłą rozprowadzić na cieście. Udekorować według uznania.

Poznaj także przepis na mazurka z karmelową pierzynką.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze