Trwa ładowanie...

Przepis na mazurek śliwkowy

Avatar placeholder
25.03.2019 12:18

Mazurek dobra rzecz, zwłaszcza na Wielkanoc. Wielkanoc, jako święto wielce jajowe, jest dość trudne dla alergików. Stoły uginają się pod półmiskami jaj przygotowanych na sposoby wszelakie. No i te paschy, serniki... Jednak coś słodkiego na wielkanocnym stole się uczuleniowcom należy. W takim razie może szybki i smaczny mazurek? Z aromatyczną i smakowitą karobellą śliwkową.

Mazurek śliwkowy
Mazurek śliwkowy (Smakołyki Alergika)

Potrzebujemy:

Zobacz film: "Bakalie - dietetyczne słodycze"

na ciasto:

  • 200 g mąki (może to być mąka bezglutenowa);
  • 100 g bezmlecznej margaryny;
  • łyżkę cukru pudru;
  • zimną wodę.

na masę:

  • pełną garść miękkich, suszonych śliwek (bio, niesiarkowanych);
  • łyżkę karobu (mączki chleba świętojańskiego);
  • melasę karobową - do smaku;
  • miąższ z 1/3 laski wanilii;
  • opcjonalnie - garść pokrojonych, dozwolonych w diecie bakalii, np. niesiarkowanych fig, moreli, prażonych pestek słonecznika, suszonej żurawiny etc.

Składniki ciasta zagnieść, dodając tyle wody, by uzyskać zwartą i elastyczną konsystencję. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, tworząc rant. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec, aż ciasto się zarumieni - ok. 20 minut. Śliwki namoczyć, pogotować 10 minut i zblenderować na mus. Przełożyć do rondelka, dodać karob i przesmażyć, by masa zgęstniała. Dosłodzić melasą, dodać wanilię, wymieszać, ewentualnie dodać bakalie i jeszcze ciepłą rozprowadzić na cieście. Udekorować według uznania.

Poznaj także przepis na mazurka z karmelową pierzynką.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze