Nowy hit internetu: przepis na pyszną bezglutenową pizzę z awokado

Zdrowa i do tego smaczna pizza, którą pokochają dzieci - myślisz, że to niemożliwe? Internet zwariował na punkcie najnowszego przepisu na domową, bezglutenową fitness pizzę z awokado. Sprawdź, jak ją przygotować.

Nowy hit internetu: przepis na pyszną bezglutenową pizzę z awokadoNowy hit internetu: przepis na pyszną bezglutenową pizzę z awokado
Źródło zdjęć: © Źródło: Instagram / @heatherchristo
Katarzyna Krupka

Bezglutenowy hit

Zdaniem internautów, którzy zdążyli już wypróbować pizzę, to najlepszy przepis bezglutenowy, który kiedykolwiek pojawił się w sieci. Nic dziwnego, że zaczął być udostępniany przez tysiące użytkowników.

Przepis po raz pierwszy umieściła na jednym z portali społecznościowych mama, której 6-letnia córka choruje na celiakię i musi odżywiać się przede wszystkim produktami niezawierającymi w swoim składzie glutenu. Jej przepis na chrupiący, złocisty spód do pizzy, przykryty świeżym awokado, do tego skropiony sokiem z cytryny, smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.

  • Moja 6-letnia córka zjadła aż połowę pizzy, nie wiem jak ona to zrobiła, ale bardzo jej smakowała – pisze na swoim blogu Heather Christo.

Niebanalne pomysły na rodzinny obiad

Właściwości zdrowotne pizzy z awokado

Warto również wspomnieć nie tylko o smakowych i wizualnych, ale i o zdrowotnych walorach pizzy. Węglowodany dostarczą energii potrzebnej dzieciom na cały dzień. Awokado można wprowadzać do diety dziecka już po 10 miesiącu życia.

Bezglutenowa pizza z awokado
Bezglutenowa pizza z awokado © Źródło: Instagram / @rechybrenda

Awokado to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest sycące i sprawi, że dziecko nie będzie podjadać pomiędzy posiłkami. Znajdziesz w nim również niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka witaminy i składniki mineralne, takie jak witaminę E,  A, B1, B2, C, PP, K, H, wapń, potas, fosfor, a także kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Sok z cytryny zawiera mnóstwo witaminy C, która wzmocni odporność malucha, a także zadba o zdrowy wygląd skóry i włosów.

Przepis na pizzę z awokado

Przygotowanie bezglutenowej pizzy z awokado nie jest skomplikowane
Przygotowanie bezglutenowej pizzy z awokado nie jest skomplikowane © Źródło: Instagram / @heatherchristo

Składniki:

  • 1 szklanka tapioki,
  • 1 szklanka mąki sorgo,
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki mąki z brązowego ryżu,
  • 1/2 szklanki bezglutenowej mąki z prosa,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki gumy ksantanowej,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka cebulki w proszku,
  • 3 łyżki cukru brązowego,
  • 1 i 1/4 filiżanki ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru brązowego – do drożdży,
  • 1 opakowanie suchych drożdży,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/4 szklanki białek jaj,
  • 2 łyżeczki białego octu,
  • awokado - 2-3 sztuki.

     

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wysmaruj dwie foremki oliwą z oliwek i odstaw.
  2. Rozrób drożdże w 1 ¼ szklanki ciepłej wody z 1 łyżeczką cukru. Wymieszaj w misce od miksera bezglutenową mąkę i pozostałe suche składniki.
  3. Dodaj do suchych składników wyrośnięte drożdże, olej, białka i ocet. Ugnieć ciasto aż do uzyskania gładkiej i lepkiej konsystencji. Ciasto powinno być gładkie i kremowe i przypominać lekką konsystencję ciast i ciasteczek.
  4. Podziel ciasto na pół i rozłóż każdą połówkę na przygotowanych wcześniej foremkach.
  5. Używając czystych, mokrych rąk przyciśnij lekko środek pizzy tak, aby centrum tworzyło cieńszą warstwę niż brzegi pizzy.
  6. Odstaw ciasto na 15 minut po czym skrop je oliwą i oprósz solą himalajską.
  7. Umieść foremki w rozgrzanym piekarniku i piecz przez 10 minut aż się zarumieni.
  8. Szczoteczką do oliwy posmaruj jeszcze raz wierzch ciasta i włóż jeszcze na 5 minut do piekarnika.
  9. Pokrój awokado na cienkie plasterki i ułóż w centrum pizzy. Skrop sokiem z cytryny. Możesz również całość posypać świeżymi ziołami.

Smacznego!

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka