- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?
Korzenny i rozgrzewający cynamon pobudza do pracy enzymy, które uczestniczą w metabolizmie węglowodanów. Poza tym cynamon reguluje poziom glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą, by codziennie jeść ok. łyżeczkę cynamonu.
Możesz nim posypywać muesli, owsiankę, owoce oraz dodawać go do kawy i herbaty. A może wypróbujesz cynamonowy napój odchudzający? Wystarczy 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżeczkę miodu rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i pić codziennie przed śniadaniem.
Pieprz czarny
Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd używałaś go ostrożnie, teraz masz powód, by dosypywać więcej pieprzu do swoich potraw.
Piperyna zawarta w tej przyprawie od lat znana jest jako remedium na problemy trawienne. Okazuje się jednak, że pomaga również spalać tłuszcz. Najlepiej używać świeżo zmielonego pieprzu i posypywać nim potrawy już po obróbce termicznej – dzięki temu, nie straci swoich właściwości, które giną w wysokiej temperaturze.
Kurkuma
Badania pokazują, że kurkuma to królowa wśród przypraw. Ma wiele korzyści dla zdrowia, ponieważ działa przeciwzapalnie i jest źródłem antyoksydantów.
Kurkuma pomaga spalać tłuszcz i redukuje ryzyko cukrzycy. To tradycyjna przyprawa kuchni indyjskiej, którą warto dodać do potraw. Dobrze komponuje się z ryżem, warzywami i mięsem.
Kardamon
Kardamon to niezwykle aromatyczna przyprawa, która doda charakteru kawie czy herbacie. Zawartość olejków eterycznych w kardamonie pobudza system pokarmowy do wzmożonej pracy, dzięki czemu procesy trawienne przebiegają szybciej. Kardamon ułatwia również detoks, czyli odtruwa organizm i pomaga schudnąć.
Chili
Dodaj trochę ognia do diety i podkręć swój metabolizm! Ostra papryczka chili to źródło kapsaicyny, która pozwala na szybkie i skuteczne spalanie tłuszczu.
Poza tym nawet mała szczypta chili potrafi dodać energii i poprawić samopoczucie. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, zacznij od bardzo małych ilości chili w daniach. Z czasem twoje kubki smakowe przyzwyczają się do ostrości, a ty będziesz mógł w pełni korzystać z odchudzających właściwości chili.
Imbir
W imbirze również znajduje się kapsaicyna, która podnosi temperaturę ciała, przez co szybciej spalamy kalorie. Imbir wykorzystywany jest również w łagodzeniu dolegliwości trawiennych, ponieważ pobudza produkcję soków trawiennych.
Warto dodawać go do jedzenia w czasie diety, ponieważ sprawia, że czujemy się bardziej syci i nie mamy ochoty na dodatkowe przekąski i podjadanie.
Świeże zioła
Majeranek, tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, mięta – świeże zioła nie tylko dodają smaku potrawom, ale również pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. Majeranek zapobiega wzdęciom, lubczyk łagodzi zgagę, tymianek zwalcza ból brzucha, a mięta ułatwia trawienie.
Świeże zioła dodają smaku i aromatu bez dodatkowych kalorii, dlatego powinny być podstawowym produktem w kuchni osoby na diecie.