Przyprawy na wzmocnienie odporności

Sezon przeziębień w pełni, dlatego coraz trudniej uniknąć infekcji. Nie da się całkowicie uchronić przed kontaktem z wirusami i bakteriami, ale można wzmocnić odporność, by zmniejszyć ryzyko choroby.

Warto wykorzystać naturalne sposoby, które są bezpieczne i skuteczne. Najważniejsze to przestrzegać zasad higieny, pić dużo wody i dbać o wypoczynek. O tej porze roku chętnie sięgamy też po miód, czosnek, cytrynę i sok malinowy. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach – przyprawy.

Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze wpływają na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto włączyć do menu, by uniknąć sezonowych infekcji?

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie przypraw / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 5Pieprz cayenne

Pieprz kajeński zawiera kapsaicynę, która naturalnie niszczy bakterie i wirusy, a tym samym chroni przed infekcjami. Ostra przyprawa działa również przeciwzapalnie i jest źródłem bezcennych dla zdrowia przeciwutleniaczy.

Warto wiedzieć, że pieprz cayenne zawiera dawkę witaminy C oraz beta-karotenu. Dodając szczyptę ognistej przyprawy do menu, możemy się więc rozgrzać, a przy okazji wzmocnić układ odpornościowy.

Pieprz cayenne można wykorzystać do przygotowania naparu na przeziębienia. Potrzebny będzie również świeży imbir, który należy gotować przez kilka minut, a następnie dodać sok z połowy cytryny, szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz odrobinę cynamonu.

/ 5Czarny pieprz

Obraz
© Zdjęcie pieprzu / Shutterstock

Niezbędny w każdej kuchni. Większość z nas nie wie, że ziarenka czarnego pieprzu są skarbnicą antyoksydantów, które likwidują stany zapalne w organizmie. Pieprz ma właściwości antybakteryjne, dlatego właśnie teraz powinniśmy dodawać go nieco więcej do potraw.

W tradycyjnej medycynie indyjskiej czarny pieprz wykorzystywano do leczenia przeziębień i kaszlu. Przynosi on również ulgę przy zatkanym nosie i problemach z oddychaniem. Dla wzmocnienia odporności jesienią i zimą warto pić herbatę z dodatkiem pieprzu. Jak ją zrobić?

Kilka ziarenek wystarczy lekko rozgnieść, dodać do ulubionej herbaty liściastej i zalać wrzątkiem. Zostawić do zaparzenia na kilka minut, a następnie dodać jedną łyżeczkę miodu i wypić. Regularne picie takiego naparu pozwoli zapomnieć o katarze i kaszlu.

/ 5Kardamon

Obraz
© Zdjęcie kardamonu / Shutterstock

Zielone ziarenka o charakterystycznym smaku i zapachu powinny stać się częścią jesienno-zimowej diety. Kardamon to dobre źródło cynku – minerału niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Dzięki niemu organizm zwalcza wirusy i bakterie, a także szybko wraca do formy po przeziębieniu.

Kardamon zawiera też antyoksydanty i witaminę C. Pomaga w naturalnym oczyszczaniu organizmu z toksyn, poprawia krążenie i świetnie wpływa na układ oddechowy. Świetnie sprawdza się też w orientalnych daniach, ale dobrze komponuje się też z kawą i herbatą (zwłaszcza hinduską chai).

/ 5Kurkuma

Obraz
© Zdjęcie kurkumy / Shutterstock

Intensywnie pomarańczowa kurkuma to jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu od wieków jest wykorzystywana przez medycynę ludową.

Kurkumina, aktywny składnik tej przyprawy, ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Regularne spożywanie kurkumy wzmacnia odporność, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na przeziębienia.

Jak jeść tę przyprawę? Można dodawać ją praktycznie do wszystkiego – zup, gulaszów, mięs, warzyw, sosów. Warto przyrządzić wzmacniającą herbatę z kurkumą. Wystarczy trzy łyżeczki przyprawy wymieszać z połową szklanki miodu. Słoiczek z miksturą można przechowywać w lodówce. Codziennie rano należy rozpuszczać łyżeczkę miodu z kurkumą w szklance gorącej wody z dodatkiem soku z cytryny i szczyptą czarnego pieprzu. Zarazki nie mają szans!

/ 5Cynamon

Obraz
© Zdjęcie cynamonu / Shutterstock

Cynamon nie tylko świetnie rozgrzewa, ale również chroni przed bakteriami, wirusami i grzybami. Dobrze działa na górne drogi oddechowe, pomaga pozbyć się kataru, oczyszcza zatoki, a spożywany regularnie wzmacnia naturalną odporność organizmu.

Jedna łyżeczka cynamonu zawiera tyle antyoksydantów, co szklanka soku z granatów! Aromatyczny proszek najlepiej smakuje właśnie jesienią i zimą dodawany do deserów, musli, owsianki, kawy i kakao. To skuteczny sposób na zapobieganie przeziębieniom.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka