Przyprawy na wzmocnienie odporności
Sezon przeziębień w pełni, dlatego coraz trudniej uniknąć infekcji. Nie da się całkowicie uchronić przed kontaktem z wirusami i bakteriami, ale można wzmocnić odporność, by zmniejszyć ryzyko choroby.
Warto wykorzystać naturalne sposoby, które są bezpieczne i skuteczne. Najważniejsze to przestrzegać zasad higieny, pić dużo wody i dbać o wypoczynek. O tej porze roku chętnie sięgamy też po miód, czosnek, cytrynę i sok malinowy. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach – przyprawy.
Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze wpływają na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto włączyć do menu, by uniknąć sezonowych infekcji?
Pieprz cayenne
Pieprz kajeński zawiera kapsaicynę, która naturalnie niszczy bakterie i wirusy, a tym samym chroni przed infekcjami. Ostra przyprawa działa również przeciwzapalnie i jest źródłem bezcennych dla zdrowia przeciwutleniaczy.
Warto wiedzieć, że pieprz cayenne zawiera dawkę witaminy C oraz beta-karotenu. Dodając szczyptę ognistej przyprawy do menu, możemy się więc rozgrzać, a przy okazji wzmocnić układ odpornościowy.
Pieprz cayenne można wykorzystać do przygotowania naparu na przeziębienia. Potrzebny będzie również świeży imbir, który należy gotować przez kilka minut, a następnie dodać sok z połowy cytryny, szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz odrobinę cynamonu.
Czarny pieprz
Niezbędny w każdej kuchni. Większość z nas nie wie, że ziarenka czarnego pieprzu są skarbnicą antyoksydantów, które likwidują stany zapalne w organizmie. Pieprz ma właściwości antybakteryjne, dlatego właśnie teraz powinniśmy dodawać go nieco więcej do potraw.
W tradycyjnej medycynie indyjskiej czarny pieprz wykorzystywano do leczenia przeziębień i kaszlu. Przynosi on również ulgę przy zatkanym nosie i problemach z oddychaniem. Dla wzmocnienia odporności jesienią i zimą warto pić herbatę z dodatkiem pieprzu. Jak ją zrobić?
Kilka ziarenek wystarczy lekko rozgnieść, dodać do ulubionej herbaty liściastej i zalać wrzątkiem. Zostawić do zaparzenia na kilka minut, a następnie dodać jedną łyżeczkę miodu i wypić. Regularne picie takiego naparu pozwoli zapomnieć o katarze i kaszlu.
Kardamon
Zielone ziarenka o charakterystycznym smaku i zapachu powinny stać się częścią jesienno-zimowej diety. Kardamon to dobre źródło cynku – minerału niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Dzięki niemu organizm zwalcza wirusy i bakterie, a także szybko wraca do formy po przeziębieniu.
Kardamon zawiera też antyoksydanty i witaminę C. Pomaga w naturalnym oczyszczaniu organizmu z toksyn, poprawia krążenie i świetnie wpływa na układ oddechowy. Świetnie sprawdza się też w orientalnych daniach, ale dobrze komponuje się też z kawą i herbatą (zwłaszcza hinduską chai).
Kurkuma
Intensywnie pomarańczowa kurkuma to jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu od wieków jest wykorzystywana przez medycynę ludową.
Kurkumina, aktywny składnik tej przyprawy, ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Regularne spożywanie kurkumy wzmacnia odporność, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na przeziębienia.
Jak jeść tę przyprawę? Można dodawać ją praktycznie do wszystkiego – zup, gulaszów, mięs, warzyw, sosów. Warto przyrządzić wzmacniającą herbatę z kurkumą. Wystarczy trzy łyżeczki przyprawy wymieszać z połową szklanki miodu. Słoiczek z miksturą można przechowywać w lodówce. Codziennie rano należy rozpuszczać łyżeczkę miodu z kurkumą w szklance gorącej wody z dodatkiem soku z cytryny i szczyptą czarnego pieprzu. Zarazki nie mają szans!
Cynamon
Cynamon nie tylko świetnie rozgrzewa, ale również chroni przed bakteriami, wirusami i grzybami. Dobrze działa na górne drogi oddechowe, pomaga pozbyć się kataru, oczyszcza zatoki, a spożywany regularnie wzmacnia naturalną odporność organizmu.
Jedna łyżeczka cynamonu zawiera tyle antyoksydantów, co szklanka soku z granatów! Aromatyczny proszek najlepiej smakuje właśnie jesienią i zimą dodawany do deserów, musli, owsianki, kawy i kakao. To skuteczny sposób na zapobieganie przeziębieniom.