Przysmak chińskich cesarzy. Chroni przed cukrzycą, obniża cholesterol

Czarny ryż to superfood, które zachwyca smakiem i korzyściami dla zdrowia. Niestety, Polacy, głównie z braku zaufania, sięgają po niego bardzo rzadko i w dalszym ciągu wybierają głównie przetworzony, niskiej jakości ryż biały.

Polacy unikają tej bomby zdrowiaPolacy unikają tej bomby zdrowia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Czym jest czarny ryż?

Czarny ryż to wyjątkowa odmiana pełnoziarnistego ryżu o intensywnie ciemnym kolorze. Swój wygląd zawdzięcza antocyjanom, naturalnym związkom o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym.

Choć kiedyś był zarezerwowany wyłącznie dla chińskich cesarzy, dziś każdy może cieszyć się jego smakiem i korzyściami zdrowotnymi. Na świecie znane są różne odmiany czarnego ryżu, takie jak tajski jaśminowy czy indonezyjski długoziarnisty, które zdobywają popularność również w Polsce.

Czarny ryż ma lekko orzechowy smak i doskonale komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami morza. Można go stosować w sałatkach, risotto, a nawet deserach. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest bezpieczny dla osób z celiakią.

Co siedzi w makaronie instant?

Dlaczego warto włączyć czarny ryż do diety?

Czarny ryż to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. W 100 gramach ugotowanego produktu znajdziemy m.in. około 34 g węglowodanów, 3,5 g białka, 2–3 g błonnika oraz niewielkie ilości tłuszczów. Zawiera on również witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cynk i selen. Dzięki temu wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia regenerację tkanek oraz wzmacnia odporność.

Co więcej, regularne sięganie po czarny ryż może przynieść wiele korzyści dla zdrowia:

  • wsparcie zdrowia serca: błonnik i antyoksydanty w czarnym ryżu pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL), co zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca;
  • regulacja poziomu cukru we krwi: dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu czarny ryż jest idealnym wyborem dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością;
  • ochrona przed chorobami przewlekłymi: czarny ryż jest jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, zmniejszając ryzyko chorób serca i nowotworów;
  • poprawa funkcji trawiennych: wysoka zawartość błonnika sprzyja zdrowiu jelit, zapobiega zaparciom i wspomaga procesy trawienne;
  • detoksykacja organizmu: antyoksydanty i błonnik wspierają naturalne procesy oczyszczania organizmu, zwłaszcza wątroby.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Healthline
  2. Planeta

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka