"Paskudna choroba". Lekarka mówi, jakie są skutki częstego jedzenia ryżu

Ryż to popularne źródło węglowodanów, które jest powszechnie uważane za zdrowe i korzystne nawet dla osób na diecie. Okazuje się jednak, że zbyt częste jedzenie białego ryżu może mieć negatywny wpływ na organizm. Lekarka zwraca uwagę na niebezpieczną chorobę beri-beri.

Choroba beri-beri związana z jedzeniem ryżu. Lekarka alarmujeChoroba beri-beri związana z jedzeniem ryżu. Lekarka alarmuje
Źródło zdjęć: © Getty Images / Instagram
Paula Komendarczuk

W tym artykule:

Biały ryż

Biały ryż, który cieszy się dużą popularnością, może być przyczyną poważnych problemów zdrowotnych. Propagatorka wiedzy medycznej, dr Magdalena Cubała-Kucharska, alarmuje w mediach społecznościowych przed nadmiernym spożyciem ryżu i przypomina o ryzyku wystąpienia choroby beri-beri.

Zdaniem lekarki biały ryż nie jest wartościowym produktem pod względem składników odżywczych, dodatkowo nadmierne spożycie może powodować niedobór witaminy B1.

- Nie przesadzajcie z nim jako podstawą posiłków - przestrzega ekspertka na Instagramie.

- Jakbyśmy sobie miesiąc, dwa lub trzy pojedli biały ryż, to rozwinęlibyśmy paskudną chorobę beri-beri, która obejmuje właściwie wszystkie układy organizmu od serca po układ nerwowy - dodaje Magdalena Cubała-Kucharska.

Obecnie na beri-beri może zachorować każdy, kto spożywa zbyt duże ilości ryżu. Produkt jest pozbawiony witaminy A, B1, B2 i pozostałych witamin z grupy B, które są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Nie należy go oczywiście całkowicie eliminować z diety, ale nie powinien być podstawą posiłków. Warto zastąpić go ryżem brązowym, czerwonym, dzikim lub kaszą.

Choroba beri-beri to efekt skrajnego niedoboru witaminy B1. Rozwija się u osób, które jedzą głównie biały ryż lub wysokorafinowane źródła węglowodanów. W przeszłości beri-beri była częstą przyczyną zgonów, ponieważ zaburza działanie układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i odpornościowego.

Objawia się poprzez szereg dolegliwości, takich jak problemy żołądkowo-jelitowe, osłabienie, drżenie, kołatanie serca, kłopoty z pamięcią i zanik mięśni.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka