Trwa ładowanie...

Przysmak z Mazur. Jedna z najzdrowszych polskich ryb

Avatar placeholder
23.08.2023 19:26
Bardzo smaczna, choć mało popularna ryba. To jeden z najlepszych polskich gatunków
Bardzo smaczna, choć mało popularna ryba. To jeden z najlepszych polskich gatunków (Getty Images)

Miętus nie jest aż tak chętnie kupowany jak inne ryby. Warto jednak częściej sięgać po ten mazurski przysmak. Można go przyrządzić na wiele sposobów, a do tego zawiera mnóstwo składników odżywczych.

spis treści

1. Jedna z najlepszych polskich ryb

Na wstępie warto dodać, że miętus to jedyny gatunek z rodziny dorszowatych, który można znaleźć w słodkich wodach. To jedna z najlepszych polskich ryb, a w dodatku zawiera niewiele ości.

Mięso miętusa jest stosunkowo tłuste i ma charakterystyczny biały kolor. Ryba jest doskonałym źródłem białka i zawiera szereg witamin z grupy B oraz witaminę A, a także minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk.

Wysoka zawartość białka sprawia, że to doskonała ryba dla osób aktywnych. Proteiny nie tylko przyspieszają regenerację tkanki mięśniowej, ale także wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.

Zobacz film: "Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki"

Białko stanowi podstawowy budulec skóry, włosów i paznokci. To niezwykle ważny składnik odżywczy dla naszego organizmu, który bierze udział w regulowaniu zmian metabolicznych naszego organizmu.

2. Zalety spożywania miętusa

Witamina A zawarta w miętusie wspiera odporność, a także pomaga zadbać o wzrok. Witaminy z grupy B wspomagają układ nerwowy i regulują produkcję hormonów, a selen chroni przed infekcjami i poprawia funkcjonowanie tarczycy.

W 100 g miętusa znajduje się około 100 kcal, 19 g białka i około 1 g tłuszczy. Gatunek jest bardzo zdrowy, więc warto wprowadzić go do naszego jadłospisu. Należy jednak uważać, gdy podajemy go dzieciom, ponieważ mogą pojawić się w nim ości.

Mięso miętusa można przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia lub gotowania na parze. Gatunek dostępny jest także w wersji wędzonej.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze