Przyspiesza odchudzanie i chroni przed rakiem. Warto mieć w kuchni

Świetnie pasuje do potraw wytrawnych, jak i słodkich, warto dodawać go do herbaty oraz prozdrowotnych koktajli. Azjaci od wieków doceniają jego potęgę, ale imbir znalazł też uznanie we współczesnych badaniach naukowych. Zawiera silnie działający związek, który może chronić przed nowotworami.

Tajna broń na raka trzustki i wątroby. Wystarczy łyżka dziennieTajna broń na raka trzustki i wątroby. Wystarczy łyżka dziennie
Źródło zdjęć: © Getty Images

Imbir chroni przed rakiem

Imbir to przyprawa, która zdecydowanie wyróżnia się na tle innych ze względu na swój unikalny smak i zapach. Te charakterystyczne cechy imbiru są wynikiem obecności naturalnych olejków eterycznych, wśród których najbardziej wartościowy jest gingerol. Badania potwierdzają, że ten bioaktywny związek ma potężne właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyoksydacyjne. Dzięki nim gingerol skutecznie redukuje ryzyko rozwoju stanów zapalnych i nowotworowych komórek w naszym ciele, a także opóźnia naturalny proces starzenia komórek.

W skład imbiru wchodzą również takie związki jak: witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B, fosfor, potas, wapń i żelazo. Wszystkie te składniki mają korzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.

Badania sugerują, że bioaktywne związki obecne w imbirze mogą spowalniać wzrost komórek rakowych w nowotworach takich jak rak jelita grubego, żołądka, trzustki, wątroby, jajników, skóry, piersi i prostaty. Dodatkowo azjatycki korzeń sprawdza się w czasie chemioterapii, ponieważ łagodzi mdłości związane z leczeniem onkologicznym. Dzięki temu może również przynieść ulgę osobom, które zmagają się z chorobą lokomocyjną czy kobietom w ciąży. Amerykańska Akademia Położnictwa i Ginekologii wymienia imbir jako dopuszczalny niefarmaceutyczny środek na nudności i wymioty.

Zdrowotna mikstura z imbirem

Wspiera pracę układu pokarmowego

Imbir chroni przed rakiem i wspiera pracę układu trawiennego
Imbir chroni przed rakiem i wspiera pracę układu trawiennego © Pixabay

Herbata zrobiona z jednej łyżki startego korzenia imbiru to potężna broń przeciwko różnym dolegliwościom, takim jak zgaga, kaszel, zapalenie stawów, wzdęcia i gazy. Imbir pomaga w walce z problemami żołądkowymi, łagodzi bóle menstruacyjne i poprawia funkcjonowanie mózgu.

Regularne spożywanie imbiru pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL w naszym krwiobiegu. Dzięki temu zapobiega pojawieniu się zmian miażdżycowych i rozwojowi takich groźnych schorzeń jak zawał mięśnia sercowego, udar mózgu i choroba niedokrwienna serca.

Co więcej, imbir zwiększa naszą odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne, a także obniża ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, do których zalicza się między innymi cukrzycę typu 2. Ponadto osoby zmagające się z nadwagą i otyłością, które chcą schudnąć, powinny na stałe wprowadzić imbir do swojej codziennej diety.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka