Przyspieszają metabolizm. Lecznicze zioła, które pomogą spalać tłuszcz trzewny
Choć nie ma ziół, które same w sobie mogą spowodować utratę wagi lub zmniejszenie ilości tłuszczu trzewnego, to w połączeniu ze zdrową dietą i redukcją kalorii mogą przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów.
Naukowcy twierdzą, że dodawanie do potraw ziół takich jak: kurkuma, imbir, oregano i pietruszka, będzie pomocne w utracie wagi ze względu na ich potencjalne właściwości przyspieszania metabolizmu, poprawiania trawienia, redukcji apetytu lub redukcji stanu zapalnego w organizmie, co może wpłynąć pozytywnie na zdrowie i procesy metaboliczne organizmu.
Kurkuma
W badaniach opublikowanych w czasopiśmie Frontiers in Pharmacology w 2019 r., przeanalizowano wpływ kurkuminy – pigmentu znajdującego się w kurkumie – na utratę wagi. Porównano 21 istniejących badań z udziałem ponad 1600 uczestników.
- Stwierdziliśmy, że spożycie kurkuminy wśród pacjentów z zespołem metabolicznym i pokrewnymi zaburzeniami było skorelowane ze znacznym zmniejszeniem wskaźnika masy ciała, obwodu talii i leptyny [hormonu uwalnianego z komórek tłuszczowych] oraz znaczny wzrost poziomu adiponektyny – stwierdzili autorzy badań.
Imbir
Inne badania, opublikowane w Critical Review in Food Science and Nutrition w 2019 r., dotyczyły korzyści płynących z imbiru w zakresie utraty wagi.
- Metaanaliza wykazała, że spożycie imbiru sprzyja zmniejszeniu masy ciała, obniża glukozę na czczo oraz zwiększa cholesterol lipoprotein o dużej gęstości (tzw. "dobrego" cholesterolu) – można przeczytać we wnioskach.
Oregano
Z kolei w 2012 roku na łamach Journal of Nutritional Biochemistry opublikowano badanie dotyczące wpływu głównego składnika olejku z oregano na wagę. W ramach badań myszom, które były na diecie wysokotłuszczowej, podawano karwakrol – związek aktywny występujący w roślinach takich jak: oregano, tymianek, macierzanka, czarnuszka, kminek.
- Głównym odkryciem w naszych badaniach było to, że karwakrol zapobiegał otyłości u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową poprzez zmniejszenie masy ciała, masy trzewnej tkanki tłuszczowej i obniżenie poziomu lipidów w osoczu – podkreślono.
Pietruszka
W innym badaniu z Journal of Home Economics z 2018 r., rozważano użycie pietruszki jako środka wspomagającego odchudzanie. Wzięło w nich udział 150 kobiet.
"Spożycie pietruszki w połączeniu z dietą redukcyjną może zmniejszyć wagę, a także zwiększyć aktywność enzymów antyoksydacyjnych u osób z nadwagą i otyłością" – podsumowano w badaniu.
Należy jednak pamiętać, że żadne zioła nie zastąpią zdrowej diety i regularnej aktywności fizycznej, które są kluczowe dla utraty wagi i zdrowia ogólnego. Właściwe żywienie i aktywność fizyczna są najskuteczniejszymi sposobami na zmniejszenie ilości tłuszczu trzewnego oraz zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i innych chorób związanych z otyłością.