Pudding chia - przepisy
Czy słyszałeś kiedyś o nasionach chia? Są to niewielkie, twarde nasionka, które słyną z wyjątkowej zdolności żelowania wszystkich płynów, a do tego mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Wystarczy tylko zalać szklanką mleka dwie łyżki tych nasion, energicznie zamieszać, odstawić do lodówki i pójść spać. Nad ranem będzie na nas czekał bardzo smaczny i zdrowy pudding chia.
W tym artykule:
Jak zrobić pudding z nasion chia?
Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej, pochodzą z Ameryki Południowej. Po raz pierwszy zostały docenione przez plemiona Azteków w Meksyku Środkowym. Były one, tuż po kukurydzy i fasoli, trzecią najważniejszą dla tych plemion uprawą.
Nasiona chia zawierają dużą ilość kwasów omega-3, są bogatsze w wapń niż mleko. Mają też mnóstwo żelaza, nawet w porównaniu do znanego z bogactwa w ten składnik szpinaku.
Posiadają także wysoką zawartość pełnowartościowego białka, przeciwutleniaczy działających antynowotworowo oraz potasu, który obniża ciśnienie krwi.
Pudding chia i inne zdrowe słodycze
Są źródłem błonnika, regulującego trawienie, magnezu, fosforu oraz szeregu innych, korzystnych dla zdrowia substancji.
Kilka lat temu podbiły serca miłośników zdrowego odżywiania z Europy oraz Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej. Na wielu kulinarnych blogach można znaleźć przepisy z wykorzystaniem ziaren chia, zaś w Berlinie pudding chia stał się popularniejszy od ryżu na mleku. Szałwia hiszpańska zadomowiła się także w Polsce, gdzie także zyskuje coraz więcej zwolenników.
Przepisy na pudding z nasionami chia
Przygotowanie puddingu z nasionami chia jest bardzo łatwe. Poniżej zamieszczamy kilka przepisów na przygotowanie tego pysznego, zdrowego posiłku w różnych wariantach. Pudding ten można przechowywać w lodówce nawet kilka dni, więc warto zrobić go więcej i mieć go zawsze pod ręką.
Przepis na kokosowy pudding
Składniki:
- 4 łyżki nasion chia,
- 100 ml wody lub mleka,
- 1 spora puszka mleka kokosowego (około 400 ml),
- 1-2 łyżeczki syropu z agawy lub opcjonalnie innego słodzika,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- świeże owoce/syrop/konfitura do podania
Sposób przyrządzenia:
- wlewamy do miski dwa rodzaje mleka, wsypujemy ziarna chia i dodajemy syrop z agawy i wanilię,
- wszystko to mieszamy intensywnie trzepaczką przez około 2 minuty,
- przelewamy do wcześniej przyszykowanych słoiczków lub szklanek,
- odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (lub po prostu na noc),
- rankiem gotowy pudding obsypujemy świeżymi owocami, lub zalewamy ulubioną konfiturą lub syropem i gotowe.
Warto pamiętać:
- aby pudding był udany i smaczny, powinniśmy dobrze go wymieszać, aby część nasion nie opadła na dno,
- pudding chia, mimo swoich walorów smakowych, może stać się mdły. Aby temu zapobiec, możemy dodać do niego świeże kwaśne owoce, które można układać np. warstwowo,
- ważne w tym przepisie jest mleczko kokosowe, gdyż dzięki niemu pudding jest gęsty i kremowy,
- w celu stworzenia warstwowego puddingu chia, powinniśmy wymieszać nasiona z mlekiem i pozostawić na noc w naczyniu. Gdy rano zgęstnieje, możemy go nakładać do słoiczków na przemian z ulubionymi owocami.
Pudding chia z cynamonem
Składniki:
- 250 ml dowolnego mleka,
- 4 łyżki nasion chia (jeśli chcemy użyć mleka kokosowego z puszki, zmniejszamy ilość nasion do 3 łyżek),
- pół łyżeczki cynamonu,
- 2-3 łyżki ulubionego syropu lub miodu,
- opcjonalnie: mus owocowy lub świeże owoce.
Sposób przygotowania:
- mieszamy mleko z cynamonem oraz nasionami chia,
- odstawiamy na pół godziny, co jakiś czas mieszając, by nie zrobiły się grudki,
- słodzimy dla smaku,
- przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub całą noc,
- rano pudding rozkładamy do szklanek, dekorujemy owocami lub polewamy musem owocowym.
Jak przygotować czekoladowy pudding z migdałami
Składniki:
- 1.5 szklanki mleka (zwykłego lub czekoladowego),
- 3 łyżki stołowe nasion chia,
- łyżka migdałowych płatków,
- 2 łyżeczki kakao,
- świeże owoce (mogą być to truskawki lub maliny),
- opcjonalnie łyżeczka miodu lub syropu klonowego.
Sposób przyrządzenia:
- mieszamy mleko z nasionami chia, kakao i ewentualnie z miodem,
- przelewamy do pucharków lub słoiczków,
- odstawiamy na noc do lodówki,
- rano na suchej patelni prażymy płatki migdałowe,
- dodajemy świeże owoce i gotowe,
- jeśli używamy mleka czekoladowego, nie musimy puddingu dodatkowo dosładzać.
Przygotowanie puddingu z mango
Składniki:
- 1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego),
- 2 łyżki stołowe nasion chia,
- 1 mango,
- opcjonalnie łyżeczka syropu z agawy, cukru lub innego słodu.
Sposób przygotowania:
- zalewamy nasiona chia mlekiem,
- odstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki,
- rankiem dodajemy słód i ponownie mieszamy,
- obieramy i kroimy mango,
- blendujemy mango na gładko,
- wykładamy zmiksowany owoc na wierzch i gotowe.
Przepis na kakaowy pudding z miętą i borówkami
Składniki:
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego),
- 2 łyżki kakao,
- 0.25 szklanki nasion chia,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie: łyżeczka syropu z agawy lub miodu,
- do przybrania kilka listków mięty i garść świeżych borówek.
Sposób przygotowania:
- wszystkie składniki puddingu blendujemy,
- w razie potrzeby słodzimy miodem lub syropem z agawy,
- przekładamy do mniejszych naczyń (np. pucharków),
- wstawiamy na noc do lodówki,
- rano dekorujemy listkami mięty i świeżymi borówkami.
Przepis na pudding chia z kiwi
Składniki:
- 2 stołowe łyżki nasion chia,
- 2 sztuki kiwi,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka słodu (miód, cukier, syrop z agawy),
Sposób przygotowania:
- mieszamy w miseczce mleko, nasiona chia i słód,
- przekładamy wszystko do pucharków/słoiczków,
- odstawiamy na noc do lodówki,
- rano blendujemy kiwi na gładką masę,
- wykładamy na wierzch puddingu.
Przepis na pudding chia kokosowo-buraczany
Składniki:
- 50 ml soku z buraka,
- 2 puszki mleka kokosowego (około 400 ml),
- 2 łyżki syropu z agawy,
- 4 łyżki stołowe nasion chia (około 40 g),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- garść porzeczek i jagód.
Sposób przyrządzania:
- do miski wlewamy mleko kokosowe zmieszane z sokiem buraczanym, dodajemy nasiona chia, wanilię i syrop z agawy,
- mieszamy energicznie trzepaczką około 2 minut,
- odstawiamy do lodówki na 15 minut,
- po wyjęciu ponownie dokładnie mieszamy trzepaczką,
- przelewamy do słoiczków lub pucharków,
- odstawiamy ponownie do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc),
- rankiem pudding polewamy niewielką ilością syropu z agawy i posypujemy świeżymi jagodami,
- pudding możemy przechowywać w lodówce kilka dni.
Smacznego!
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.