Rakotwórcze nitrozaminy w jedzeniu. Produkty spożywcze, na które trzeba uważać

Azotany są bezpieczna dla człowieka. Jednak spożywane w zbyt dużej ilości mogą przekształcić się w toksyczne azotyny. Dalej już prosta droga do powstania rakotwórczych nitrozoamin. Należą one do substancji szkodliwych.

Wykorzystuje się je jako dodatki do żywności. Konserwują gotowe już produkty. Nie są szkodliwe dla osób, które mają zbilansowaną dietę. Problem pojawia się, gdy spożywamy zbyt dużo jedzenia z tym składnikiem.

Ważne jest jednoczesne spożywanie warzyw i owoców. Wpływają one na redukcję szkodliwości nitrozoamin, które występują w peklowanych mięsach, suszonych wędlinach czy smażonych kiełbasach.

Azotan sodu jest dopuszczalny dodatkiem do żywności. Azotyny i nitrozoaminy mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Podpowiemy ci, które produkty zawierają te groźne substancje.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Produkty zakazane po pięćdziesiątce. Niszczą wątrobę, osłabiają pracę mózgu

Azotyny i nitrozoaminy mają negatywny wpływ na zdrowie człowiekaAzotyny i nitrozoaminy mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka
Źródło zdjęć: © 123rf.com

/ 5Hot dogi niszczą mózg

To jedna z najbardziej popularnych przekąsek. Gdy szukasz czegoś szybkiego hot dog wydaje się być strzałem w dziesiątkę. Parówkę w bułce zjesz w drodze do pracy, w parku czy na pikniku. Szacuje się, że w samej Ameryce zjada się ich aż 20 milliardów rocznie.

Niestety, mają bardzo niską wartość odżywczą. Nie zawierają prawdziwego mięsa. W dużej części składają się z mechanicznie oddzielonego mięsa z z kurczaka, indyka i wieprzowiny.

Hot-dogi zawierają trójfosforany potasu i sodu – utrzymują odpowiednią kwasowość i pozwalają tłuszczom łączyć się z wodą. Te same stosowane są w detergentach do zmiękczania wody. Nie brzmi to apetycznie, prawda?

Ciekawostka: W Ameryce wymaga się od producentów, aby dodawali do parówek przeciwutleniacze. Ma to zneutralizować stany zapalne, które wywołują azotany.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Owoce

W każdej diecie najcenniejszymi składnikami są warzywa i owoce. Czasem jednak zawierają szkodliwe substancje. Dlaczego tak się dzieje? Niestety, wszystko zależy od zysków.

Rolnicy, którym zależy żeby szybciej zwiększyć plony oraz ograniczyć ryzyko utraty upraw często stosują środki chemiczne. Jest to dozwolone jeśli producenci czy sadownicy pilnują określonego okresu między spryskiwaniem a momentem zbioru.

Azotany występują również w glebie. Są konieczne, aby rośliny mogły rosnąć. To naturalny składnik warzyw, owoców i zbóż. Poziom azotanów jest niższy w owocach niż w warzywach. Dzieje się tak ze względu na odległość jaka dzieli je z glebą.

Najwięcej tych substancji znajduje się w truskawkach.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Peklowane mięsa

Peklowanie to chemiczna metoda utrwalania żywności za pomocą azotanów i azotynów. Mieszanki takie można wprowadzić bezpośrednio do mięsa lub za pomocą solanki. Wodne roztwory często zawierają inne dodatki konserwujące.

Jest to zabieg technologiczny, który kształtuje barwę, smak i konsystencję mięsa. Jeśli spożywamy je sporadycznie nie jest to szkodliwe.

Związek przetworzonych mięs a nowotworami dalej jest niejasny. Naukowcy jednak badają azotany i azotyny pod kątem rakotwórczym. Specjaliści zalecają ograniczenie spożywania przetworzonych produktów mięsnych. Azotany zawierają: szynka prosciutto, capocollo, pepperoni, salami, boczek, mięso wyprodukowane w supermarketach etc.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Warzywa

Azotany kumulują się również w [warzywach](https://zywienie.abczdrowie.pl/czy-warzywa-kupowane-w-supermarkecie-sa-rzeczywiscie-zdrowe/6954074231896608a). Dotyczy to szczególnie tych uprawianych w szklarniach. Duże ilości azotanu znajdują się w szpinaku, burakach, marchwi, sałacie, rzodkiewce kalarepie. Mniejsze stężenie jest w burakach czy kalafiorze.

Na szkodliwość tych substancji narażone są przede wszystkim dzieci oraz osoby starsze. Dlaczego? Powodują przejście hemoglobiny w methemoglobinę, która wiąże tlen. Człowiek może wtedy odczuwać spadek ciśnienia, nadmierną senność czy duszność.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Upośledza pracę wątroby. Tworzy zmiany w postaci blizn.

/ 5Rakotwórcze azotany

Nadmierna ilość związków azotu w żywności jest bardzo groźna dla zdrowia. Sprzyja anemii, chorobom jelit oraz nowotworom.

Toksyczne azotyny mogą wywołać sinicę i niedotlenienie tkanek. Ponadto obniżają wchłanianie witamin (A i tych z grupy B) do organizmu, przez co spada nasza odporność. Azotany zaburzają także wchłanianie innych ważnych składników odżywczych - białka, węglowodanów i tłuszczu. Naukowcy ustalili, że nadmierna podaż azotu zaburza pracę tarczycy, stłuszczenie wątroby oraz może uszkodzić struktury w mózgu - posądza się je o związki z chorobą Alzheimera. Azotany bardzo źle działają na układ pokarmowy - zaburzają funkcjonowanie błony śluzowej jelita cienkiego, mogą powodować raka żołądka i jelita grubego.

Jak widać, lepiej unikać przetworzonych produktów, które kumulują te toksyczne związki.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka