Ratatouille z Nicei
Ratatouille to francuska potrawa. Jest to typowe danie jarskie pochodzące oryginalnie z Prowansji, jednak cały kraj się nim szczyci. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach.
Składniki:
Przygotowanie:
W żeliwnym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dorzuć posiekane cebule. Duś na średnim ogniu, aż się zeszkli, a następnie dodaj pokrojoną w niegrube plastry cukinię. Duś przez 5 minut, po czym dodaj plastry bakłażana i wymieszaj. Po kilku minutach dodaj kawałki papryki, wymieszaj i duś kilka minut. Następnie dodaj kawałki pomidorów, wymieszaj i duś. Na koniec dodaj zmiażdżony czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz, a następnie przykryj rondel i gotuj na małym ogniu jeszcze 45 minut.
Komentarz:
Sekretem ratotouille jest właściwa, apetyczna forma warzyw. Nie jest łatwo go przyrządzić tak, aby nie powstały rozgotowane warzywa w sosie. Dlatego każdy składnik należy gotować osobno, a na koniec połączyć, by przeszły swoim smakiem. To jedno z ulubionych dań Francuzów.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.