Regulują ciśnienie krwi i chronią przed rakiem. Właśnie trwa sezon
Jeżyny niesłusznie bywają pomijane w letnim jadłospisie na rzecz popularniejszych truskawek czy malin. Nie bez powodu są nazywane "czarnymi diamentami natury" - to prawdziwy skarb odżywczy, który zasługuje na miano superfood.
1. Składniki odżywcze jeżyn
Jeżyny są źródłem błonnika, czyli substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, pomagających w kontroli poziomu cukru we krwi, wspierających kontrolę wagi.
Te owoce jagodowe mają w sobie moc witamin. Zwłaszcza witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem kluczowym dla dobrego funkcjonowania układu odpornościowego, oraz witaminy K, która jest niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości.
Jeżyny zawierają również wiele minerałów m.in. mangan, który jest niezbędny dla zdrowych kości i przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu, oraz magnez, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i nerwów.
Są także bogate w antyoksydanty, w tym antocyjany, które nadają im ciemny kolor. Antyoksydanty wspierają walkę z wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do uszkodzeń komórek i przyspieszyć proces starzenia.
2. Właściwości zdrowotne jeżyn
Jeżyny, dzięki zawartości antycyjanów, a także kwasu elagowego i kwasów fenolowych, zostały wpisane na listę ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli spis produktów spożywczych, które w istotnym stopniu chronią organizm przed rozwojem nowotworów.
Spożywanie jeżyn:
- korzystnie wpływa na zdrowie serca, obniżając poziom cholesterolu i regulując ciśnienie krwi,
- wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega infekcjom,
- pomaga w regulacji trawienia, zapobiega zaparciom, utrzymuje uczucie sytości,
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
- chroni mózg przed uszkodzeniami antyoksydacyjnymi i chorobami neurodegeneracyjnymi, hamuje szybkość postępowania problemów poznawczych i motorycznych związanych ze starzeniem się,
- przyczynia się do produkcji kolagenu, pozytywnie wpływa na zdrowie kości i skóry,
- chroni oczy i pomaga w zapobieganiu zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej.
Mają niski indeks glikemiczny, są niskokaloryczne i poleca się je diabetykom, osobom odchudzającym się oraz osobom narażonym na ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl