Remedium na zdrowe kości? Dietetyczka, która walczy z osteoporozą ostrzega
Popularny suplement nie jest cudownym środkiem na osteoporozę. Dietetycy ostrzegają, że jego nadmiar może być tak samo szkodliwy, jak niedobór.
1. Niebezpieczny mit
Wiele osób uważa, że wapń to cudowny środek na zdrowe kości. Ten mit obalają jednak dietetycy i zalecają ostrożność.
- Chociaż wysokie spożycie wapnia jest zalecane od lat w celu zapobiegania osteoporozie, nie ma wystarczających dowodów na to, że faktycznie zapobiega on złamaniom – zwraca uwagę Nancy Robinson, właścicielka Food4Osteoporosis, która sama walczy z osteoporozą.
2. Nadmiar też szkodzi
Dietetyczka ostrzega, że nadmiar wapnia może być tak samo szkodliwy, jak jego niedobór.
Jeśli dostarczamy za mało wapnia z pożywieniem, jest on uwalniany z kości. Stają się one coraz słabsze i bardziej podatne na urazy. Osteoporoza, a także problemy ze stawami czy choroby układu sercowo-naczyniowego to jedne z najgroźniejszych komplikacji wywołanych zbyt małą ilością wapnia.
Z kolei w przypadku nadmiaru wapnia w organiźmie (hiperkalcemii) mogą pojawić się m.in.:
- bóle kostno-stawowe,
- spadek siły mięśniowej,
- bóle wrzodowe,
- niewydolność nerek,
- nadciśnienie,
- zaburzenia rytmu serca.
Dietetyczka zaleca przede wszystkim dietę bogatą w składniki wzmacniające kości, a przyjmowanie suplementów tylko wtedy, gdy są trudności z dostarczeniem kluczowych witamin i minerałów wraz z pożywieniem.
3. Składniki dla zdrowych kości
Najwięcej wapnia znajduje się w mleku i przetworach mlecznych oraz w rybach, np. sardynkach. Jego źródłem są też: fasola, soja, szpinak, kapusta włoska, płatki owsiane, orzechy i nasiona.
Oprócz wapnia w diecie nie powinno zabraknąć:
- boru (warzywa liściaste, orzechy, rośliny strączkowe, awokado, rodzynki, masło orzechowe, suszone śliwki i orzechy pekan),
- magnezu (migdały, orzechy nerkowca i orzeszki ziemne, warzywa liściaste, warzywa, rośliny strączkowe, nasiona, produkty pełnoziarniste i gorzka czekolada),
- witaminy K2 (żółtka jaj, kurczak, wołowina i natto czyli sfermentowana soja),
- witaminy D (łosoś, tuńczyk, sardynki, żółtka jaj).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl