Rillette (rillettes) - co to jest, kalorie i wartości odżywcze, przepis, gdzie kupić

Rillette to popularne francuskie smarowidło, które przypomina nieco pasztet lub smalec. Najczęściej robi się je z mięsa wieprzowego. Potrawa ta jest delikatna i doskonale odnajduje się także w polskiej kuchni. Jak przygotować idealne rillettes?

Rillette to popularne francuskie smarowidło, które przypomina nieco pasztet lub smalec.Rillette to popularne francuskie smarowidło, które przypomina nieco pasztet lub smalec.
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Co to jest rillette (rillettes)?

Rillette (z franc. rillettes) to francuski przysmak o konsystencji smalcu, pasztetu lub mięsa konserwowego. Ma gładką konsystencję, jednak zawiera kawałki mięsa. Najczęściej przygotowywane jest z wieprzowiny, choć bardzo często wykorzystywana jest także gęsina (zarówno tłuszcz, jak i mięso).

W rillette nie wykorzystuje się kości – potrawa ma być lekka i gładka, z niewielkimi kawałkami mięsa. Przygotowaną masę poddaje się konserwacji. Bardzo ważne jest, aby tłuszcz przykrywał całe mięso, wówczas całość ma doskonały smak i aromat.

Kalorie i wartości odżywcze w rillettes

Pasztet rillettes w 100 gramach ma około 420 kalorii, w tym:

Jesienne inspiracje w kuchni. Francuska zupa cebulowa

  • 41 g tłuszczu (w tym 15 g nasyconych KT)
  • 0.5 g węglowodanów
  • 0.5 g błonnika
  • 14 g białka

Jest to więc przysmak dość kaloryczny, niemniej jednak warto raz na jakiś czas po niego sięgnąć, ponieważ ma niezwykłe walory smakowe.

Gdzie kupić rillette?

Rillette można kupić w większości hipermarketów, a także w sklepach z kuchniami świata. Jego cena waha się od 10 przez 30 aż po 100 złotych, w zależności od składu, pojemności oraz producenta.

Rillettes można przygotować także samodzielnie w domu, poprzez upieczenie wybranego mięsa, a następnie oddzielenie mięsa od tłuszczu i zmiksowanie części na gładko. Tak przygotowane mięso (część zmiksowaną razem z kawałkami) przekładamy do słoika i zalewamy tłuszczem.

Rillette domowe można przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce przez kila tygodni.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka