Gęsina nie tylko na święto św. Marcina. Sprawdziliśmy, czy jest zdrowa

Z danych GUS wynika, że statystyczny Polak zjada rocznie ok. 65 kg produktów mięsnych. Najczęściej wybieramy kurczaka. O gęsinie przypominamy sobie raz w roku, w okolicach 11 listopada – na święto św. Marcina.

Właśnie teraz do hipermarketów trafiają wzmożone dostawy mięsa z gęsi. W każdym polskim mieście widać, że nadal lubimy obchodzić tę tradycję. Znikają jak świeże bułeczki.

Skąd w Polsce wziął się zwyczaj jedzenia gęsiny w dniu św. Marcina? Już przed wiekami podawano ją na stoły, by po raz ostatni przed adwentem zjeść pełnowartościowy posiłek. Stąd pochodzi popularne przysłowie: "Na św. Marcina najlepsza jest gęsina".

Z roku na rok sprzedaż tego gatunku mięsa wzrasta. Do 2009 roku statystyczny Polak spożywał średnio 17 g gęsiny rocznie. Obecnie jest to ok. 235 g, czyli mniej więcej jeden obiad rocznie. A będziemy jeść jeszcze więcej. Ten rodzaj mięsa powraca na stoły w wielkim stylu.

W Lidlu za kilogram polskiego mięsa z gęsi zapłacimy teraz ok. 28 złotych.

Czy gęsina jest zdrowa? Zapytaliśmy o to eksperta.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

Zobacz też: Przychodzi z pomocą, gdy inne metody zawodzą. Powinna go mieć każda mama

Gęsina to bardzo kaloryczne mięsoGęsina to bardzo kaloryczne mięso
Źródło zdjęć: © Gęsina to bardzo kaloryczne mięso [istock]
Magdalena Bury

/ 4Cała prawda o antybiotykach w drobiu

Mięso z gęsi jest niemal dwukrotnie bardziej kaloryczne od mięsa z popularnego kurczaka. I właśnie ten wskaźnik, a nie cena, odstrasza nas najbardziej. Czy słusznie? Niekoniecznie.

W składzie gęsiny znajdują się tłuszcze jedno- i wielonienasycone. Nie tylko nie są one zagrożeniem dla zdrowia naszych tętnic, ale są wręcz wskazane. Tłuszcz tłuszczowi nierówny! To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 oraz omega-6.

- Spożywając w rozsądnych ilościach gęś ze skórą, a więc w wersji znacznie bardziej kalorycznej, nie musimy martwić się, że robimy coś złego dla naszego organizmu. Wręcz przeciwnie. Zawarte w niej tłuszcze działają korzystnie. Tłuszcz gęsi jest bowiem zaliczany do zdrowych tłuszczów zwierzęcych, tzn. do takich, które obniżają poziom "złego" cholesterolu, a podwyższają ten dobry – tłumaczy Joanna Skałecka, dietetyczka i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".

/ 4Ze skórą czy bez skóry?

Mięso z indyka jest pełne białka i składników mineralnych
Mięso z indyka jest pełne białka i składników mineralnych © Mięso z indyka jest pełne białka i składników mineralnych [istock]

W porównaniu do wieprzowiny, gęsina jest niezwykle chudym mięsem. Ważne jest jednak, by znać różnicę pomiędzy gęsią spożywaną ze skórą i bez skóry.

- Spożywając gęś ze skórą, dostarczamy aż 371 kcal na każde 100 g mięsa i ok. 33-34 g tłuszczu. Gęś bez skóry to ok. 161 kcal i 7 g tłuszczu w 100 g mięsa. Niech te cyfry nas jednak nie przerażają. Najważniejsze są właściwości, jakie z tego płyną dla naszego organizmu – tłumaczy ekspertka.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 4Dlaczego warto jeść jajka w całości?

Czym żywi się gęś? Głównie trawą (zielonką) i owsem. Nikt nie hoduje jej też w klatkach tak, jak np. kurczaki. Dlaczego? Zamknięta i bez wolności, zdycha.

Ze względu na lepsze warunki hodowlane, ma więc większą odporność niż kaczka czy kura. To również wpływa na późniejsze właściwości odżywcze gęsiny.

Co skrywa w sobie mięso z gęsi? Pełnowartościowe białko, witaminy A, E oraz te z grupy B, a także składniki mineralne niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Gęsina jest źródłem potasu, magnezu, żelaza, fosforu czy cynku.

/ 4Kto powinien ją jeść?

Gęsinę podaje się w wielu restauracjach
Gęsinę podaje się w wielu restauracjach © Gęsinę podaje się w wielu restauracjach [istock]

Czy gęsinę warto jeść częściej niż raz do roku? Zdecydowanie tak.

- Polecana jest praktycznie każdej osobie, zaczynając od dzieci. Gęś nie jest karmiona sztuczną paszą. Jej naturalny chów wciąż jest w miarę ekologiczny w porównaniu do reszty drobiu – tłumaczy ekspertka.

Po gęsinę powinni też sięgać sportowcy. Dlaczego?

- Ze względu na wysoką zawartość żelaza, wzmacnia wydolność organizmu. Warto też wprowadzić ją do diety osób starszych. Pomoże w profilaktyce schorzeń naczyniowo-sercowych – dodaje dietetyczka.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka