Pasztet - skład, kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Pasztet to produkt, składający się z kilku rodzajów parzonego lub gotowanego mięsa. Następnie całość jest mielona na gładką masę i zapiekana w piekarniku. Największą popularnością cieszą się pasztety mięsne, ale coraz częściej można kupić również pasztety z cukinii, soczewicy, ciecierzycy czy fasoli. Jakie wartości odżywcze ma pasztet i w jaki sposób wpływa na zdrowie?

Pasztet to produkt z kilku rodzajów mięsa.Pasztet to produkt z kilku rodzajów mięsa.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest pasztet?

Pasztet to potrawa produkowana z kilku rodzajów gotowanego lub parzonego mięsa. Mieszankę później mieli się, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, przyprawia i piecze. Na rynku dostępne są również pasztety warzywne, produkowane z soczewicy, ciecierzycy, fasoli, selera czy cukinii.

Pasztet jest znany w Polsce już od XVII wieku, wówczas traktowany był jako produkt luksusowy. Umiejętność zrobienia smacznego pasztetu była uznawana za sztukę kulinarną, a osoby zajmujące się tym zawodowo były nazywane mianem pasztetnika.

Największą popularnością cieszą się po dziś dzień pasztety pieczone w formie o stałej konsystencji, które można kroić w plastry i spożywać na zimno. Choć w przeszłości pasztetem nazywano również farsz z różnych składników zapiekany w cieście.

Wówczas dania tego rodzaju podawane były na obiad, często miały formę herbów lub zwierząt. Popularność tej potrawy spadła na początku XX wieku na korzyść pasztetu podawanego na zimno.

Skład pasztetu

Do 2003 roku pasztet w Polsce był naprawdę wartościowym produktem, ponieważ producenci musieli stosować się do surowych norm, określających ilość wody, soli, tłuszczu i mięsa w gotowym wyrobie.

Obecnie w przemyśle spożywczym istnieje duża dowolność, co przekłada się na to, że na sklepowe półki trafiają produkty z ogromną ilością konserwantów i barwników.

Zgodnie z tradycją pasztet powinien składać się wyłącznie z kilku gatunków mięsa (wcześniej ugotowanego) i przypraw. Dozwolone jest użycie jajka i bułki tartej, gdy masa jest zbyt rzadka.

Pasztet wieprzowy powinien być produkowany z łopatki i boczku, wówczas ma dobrą konsystencję i interesujący smak. Pasztet drobiowy poza użyciem białego mięsa wymaga dodania tłuszczu, na przykład w postaci skórek.

W rzeczywistości wiele firm korzysta z mięsa oddzielnego mechanicznie MOM, czyli mieszanki skór, ścięgien, chrząstek, szpiku i tkanek miękkich. Zaletą tego wyrobu jest jedynie bardzo niska cena, wynosząca około 2 złotych za kilogram.

Do MOM-u dodaje się później azotyn sodu E250, by uzyskać gęstą masę, a następnie białko sojowe, kaszę mannę, makę i wiele stabilizatorów. Pasztet o takim składzie nie ma żadnych pozytywnych wartości dla organizmu.

Kalorie i wartości odżywcze pasztetu wieprzowego

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna304 kcal86,2 kcal
Białko15,20 g4,31 g
Węglowodany2,10 g0,60 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz25,6 g7,26 g
Tłuszcze nasycone8,96 g2,54 g
Tłuszcze jednonienasycone12,26 g3,48 g
Tłuszcze wielonienasycone3,42 g0,97 g
Cholesterol174 mg49,3 mg
Witamina C3,00 mg0,85 mg
Równoważnik folianów104 µg29,5 µg
Witamina B1 - tiamina0,21 mg0,06 mg
Witamina B2 - ryboflawina2,23 mg0,63 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna11,77 mg3,34 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy3,54 mg1,00 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,47 mg0,13 mg
Witamina B9 - kwas foliowy104 µg29,5 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina24,6 µg6,96 µg
Witamina A17,490 i.u.4,958 i.u.
Witamina A5,252 µg RAE1,489 µg RAE
Retinol5,252 µg1,489 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń8,00 mg2,27 mg
Żelazo10,83 mg3,07 mg
Magnez12,00 mg3,40 mg
Fosfor207 mg58,7 mg
Potas226 mg64,1 mg
Sód1,225 mg347 mg
Cynk3,70 mg1,05 mg
Miedź0,38 mg0,11 mg
Mangan0,20 mg0,06 mg
Selen36,5 µg10,35 µg
Woda53,6 g15,20 g

Pasztet a zdrowie

Pasztet nie jest złym produktem, jeżeli weźmiemy z półki ten z dużą zawartością mięsa z dodatkiem przypraw. Zdecydowanie nie warto kupować tanich odpowiedników, składających się z mięsa oddzielnego mechanicznie i szeregu substancji, które wzmacniają smak i aromat.

Sięganie po pasztet niskiej jakości niestety ma negatywny wpływ na stan zdrowia, ze względu na ogromną ilość sodu, konserwantów i polepszaczy żywności. Szczególnie niebezpieczny jest wspomniany wcześniej azotyn sodu, który przekształca się w związki rakotwórcze.

Wybór pasztetu powinny przemyśleć szczególnie osoby, które walczą z nadprogramowymi kilogramami, mają chore serca i zbyt wysokie ciśnienie.

W takim przypadku lepiej przygotować ten wyrób samodzielnie w domu z chudego mięsa i ulubionych przypraw. Dobrym pomysłem będzie również wybieranie pasztetów roślinnych, składających się z warzyw i strączków.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka