Risotto z grzybami – wartości odżywcze, kalorie i przepis

Risotto z grzybami to danie kuchni włoskiej, w którym bazę stanowi ryż, a kropką nad i są grzyby, zarówno świeże, jak i mrożone czy suszone. Potrawa często traktowane jest jako pierwsze danie, stąd serwuje się je przed daniem głównym, zamiennie z zupą lub makaronem. Jakie są jej wartości odżywcze?

Risotto z grzybami to danie kuchni włoskiej.Risotto z grzybami to danie kuchni włoskiej.
Źródło zdjęć: © adobestock

Co to jest risotto z grzybami?

Risotto z grzybami (risotto ai funghi) to danie kuchni włoskiej, które przygotowuje się z borowikami bądź innymi grzybami. Choć istnieje wiele przepisów na risotto, wszystkie opierają się na odpowiedniej odmianie ryżu. Najczęściej wykorzystuje się ziarna ryżu białego Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma i Vialone Nano.

Ryż Arborio pochodzi z Włoch, gdzie został wyselekcjonowany spośród gatunków przywiezionych z Chin. Proces jego wyodrębnienia to dzieło XX-wiecznego włoskiego agrotechnika Domenico Marchettiego. Nazwa produktu pochodzi od miasteczka Arborio w północnych Włoszech, gdzie po raz pierwszy był uprawiany.

Jak wygląda ryż do risotto? To okrągłe (krótkie bądź średnie) ziarna o wysokiej zawartości skrobi, a niskiej amylozy. Dzięki temu mają one zdolność do wchłaniania płynów i uwalniania skrobi, a także kumulowania w sobie smaków. W efekcie ryż w risotto jest wyjątkowo kleisty i smaczny. Jego cechą charakterystyczną jest to, że po ugotowaniu jest zwarty i długo się nie rozpada.

Jak przygotować risotto z grzybami?

Jak przygotować risotto z grzybami suszonymi, mrożonymi czy świeżymi? To proste, choć dość czasochłonne. Wszystko za sprawą ryżu. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę. Gdy ta się lekko się zeszkli, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmaż.

Wsyp ryż Arborio, dokładnie wymieszaj i smaż na średnim ogniu. Gdy ryż się lekko zeszli, wlej około 1/3 szklanki wytrawnego białego wina, duś potrawę na małym ogniu bez przykrycia. Płyn powinien zostać niemal całkowicie wchłonięty przez ziarna.

Następnie do ryżu dodaj gorący bulion. Trzeba to robić stopniowo, pamiętając o nieustannym mieszaniu. Gdy płyn odparuje, dolewaj go dalej i rób tak do momentu, aż ziarenka ryżu staną się miękkie. Tradycyjnie ryż na risotto przygotowuje się na bazie wina i bulionu, można jednak poprzestać na samym bulionie (choć nie jest to wskazane).

Aby przygotować klasyczne włoskie risotto z grzybami, do ugotowanego ryżu dodaje się sos z grzybów. Przyrządza się go z różnych okazów, które mogą być świeże (risotto z grzybami leśnymi, takimi jak borowiki, podgrzybki, maślaki, koźlarze), mrożone lub suszone (risotto z suszonymi grzybami).

Wartości odżywcze i kalorie

Ryż do risotto, który jest bazą potrawy, to doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które dostarczają organizmowi energii niezbędnej do funkcjonowania. Arborio zawiera także:

  • 7 g białka,
  • 79 g węglowodanów,
  • 0,66 g tłuszczu: tłuszcze nasycone: 0,180 g, tłuszcze jednonienasycone: 0,206 g, tłuszcze wielonienasycone: 0,177 g.

Ryż Arborio to dobre źródło witaminy E (0,11 mg na 100 g), która często nazywana jest witaminą młodości lub płodności. Zawiera także:

  • witaminę B6: 0,164 mg,
  • witaminę B3 (PP): 1,600 mg,
  • witaminę K1: 0,1 µg,
  • witaminę B1: 0,07 mg,
  • witaminę B2: 0,049 mg,
  • witaminę B9 (kwas foliowy): 8 µg,
  • witaminę B5: 1,014 mg.

W ryżu Arborio znaleźć można sporo potasu (115 mg w 100 g suchego produktu). To minerał odpowiadający między innymi za właściwe przewodzenie impulsów nerwowych. Jego optymalny poziom pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego i mózgu.

To także źródło żelaza, cynku, magnezu, wapnia, fosforu, sodu czy selenu:

  • wapń: 28 mg,
  • żelazo: 0,80 mg,
  • magnez: 25 mg,
  • fosfor: 115 mg,
  • potas: 115 mg,
  • sód: 5 mg,
  • cynk: 1,09 mg,
  • miedź: 0,22 mg,
  • mangan: 1,09 mg,
  • selen: 15,1 µg.

Arborio zawiera sporo błonnika (1,3 g na 100 g), który ma zbawienny wpływ na układ trawienny: wspiera pracę jelit, usprawnia proces trawienia, zapobiega powstawaniu zaparć, co zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego i okrężnicy. Ryż na risotto jest produktem bezglutenowym, mogą go jeść osoby z celiakią.

Ryż Arborio ma wiele właściwości prozdrowotnych:

  • wspiera prawidłową pracę serca,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • wpływa na pracę układu pokarmowego,
  • wspiera odporność,
  • reguluje poziom cukru,
  • reguluje ciśnienie krwi.

Mówiąc o wartościach odżywczych risotto ai funghi nie można zapomnieć o grzybach, które zawierają sporo białka i błonnika, ale również witaminy C i E. Dostarczają także witaminy z grupy B: ryboflawinę, niacynę i kwas pantotenowy oraz witaminę D.

Są źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia, miedzi oraz żelaza, selenu i cynku. Świeże owocniki grzybów kapeluszowych są niskokaloryczne (50-70 kcal/100g) ze względu na dużą zawartość wody.

Czy risotto grzybowe jest kaloryczne? Ryż jest produktem stosunkowo niskokalorycznym. W 100 g suchego produktu dostarcza 365 kcal. Niewiele kalorii dostarczają też grzyby. Wartość energetyczna risotto grzybowego w dużej mierze zależy od pozostałych składników, to jest obecności wina, masła, oliwy czy tłustej śmietany.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka