2 z 7Oscypek
Bezapelacyjny numer jeden, chluba podhalańskich górali wyrabiana z mleka owczego, które jest ponoć najlepszą receptą na zdrowie i długowieczność. Ten oryginalny ma kształt dwustronnego stożka i waży ok 60-80 dag. Ukryty pod brązową skórką elastyczny miąższ przybiera kremową lub niemal białą barwę. Intensywnie słonego smaku i zapachu wędzenia nie da się pomylić z niczym innym.
__– Niestety, oscypek jest prawdziwą bombą kaloryczną. Sto gramów sera to aż 590 kalorii. Nic dziwnego – 60 proc. jego składu stanowi tłuszcz. Nie można zapomnieć, że to także spora dawka niezdrowej soli. Mleko owcze, z którego sporządza się oscypek, jest bardziej kaloryczne od mleka krowiego, jednakstanowi dobre źródło witamin z grupy B, a także witaminy A i D. Zawiera żelazo, miedź, mangan oraz cynk – wyjaśnia nam dietetyk Joanna Choińska.
Ze względu na swój skład nie jest zalecany osobom z problemami cholesterolowymi, ciśnieniowymi i żołądkowymi. Warto jednak wiedzieć, że wspomniany tłuszcz zawiera CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, któremu przypisywane są właściwości antyrakowe.
Oscypek to zatem idealny pomysł na pożywną przekąskę, którą warto mieć przy sobie nie tylko podczas pokonywania górskich szlaków, ale i w lodówce – sprawdza się bowiem jako dodatek do wielu potraw.