5 z 7Toruńskie pierniki
Tradycja wypiekania popularnych pierników toruńskich sięga aż 700 lat wstecz. To iście królewski przysmak – jak głosi legenda, jako pierwsza miała je bowiem przygotować córka młynarza, która chciała obdarować nimi króla przybywającego z wizytą do Torunia, w czym pomogły jej pszczoły, dodając do ciasta miód.
Nieco ponad 300 lub niemal 400 – mniej więcej tyle kalorii znajduje się w 100 gramach pierników w zależności od tego, czy wybierzemy te nadziewane, czy pozbawione owocowego wnętrza. Jak można się domyślać, pierwsze skrzypce grają tu węglowodany.
**– Bez wątpienia są pyszne, ale niestety stanowią źródło tzw. "pustych kalorii", typowych dla słodyczy**. Mimo swej wysokiej kaloryczności, nie wnoszą żadnych wartości odżywczych do organizmu. Gdybyśmy ograniczyli się do jednego pierniczka raz na jakiś czas, nie wpłynęłoby to zgubnie na naszą sylwetkę. Jednak z reguły nie kończy się na jednym niewinnym ciasteczku – podkreśla dietetyk.
Aby spalić jednego, średniej wielkości pierniczka o masie około 10 gramów, należy przez cztery minuty jeździć rowerem, przez sześć minut biegać bądź przez osiem spacerować. Łatwo przeliczyć sobie czas potrzebny do spalenia każdego kolejnego lub tradycyjnego dużego, ważącego ok. 50 gramów...