2 z 8Chrzan
Chrzan wykorzystywany jest do celów leczniczych, zarówno jego korzenie, jak i liście. Mają one działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. To silny, naturalny antybiotyk.
Dodatek chrzanu do posiłków pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii, a więc pomaga przy niestrawnościach, poprawia pracę wątroby i nerek. Chrzan jest także bogatym źródłem witaminy C, dlatego spożywanie go zwiększa odporność organizmu.
Roślina wykazuje właściwości antyoksydacyjne dzięki zawartości np. flawonoidów i glukozynolanów. W efekcie hamuje rozwój nowotworów.
Oprócz tego jest cudownym lekiem na chore zatoki, katar. Chrzan powinno spożywać się na surowo, bo wtedy zachowuje to, co najcenniejsze.
Koniecznie sprawdź: Sekret młodości: produkty, które korzystnie wpływają na wiek metaboliczny